2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2020. December 21. 09:43, hétfÅ‘ | Koronavírus
Forrás: TASR

Kutatások bizonyítják, hogy a koronavírus háromszor halálosabb, mint az influenza

Kutatások bizonyítják, hogy a koronavírus háromszor halálosabb, mint az influenza

A kutatók tájékoztatása szerint sokkal több Covid-19 fertőzött beteg szorult eddig intenzív ellátásra (16,3 százalék), mint ahány influenzás (10,8 százalék), írja a TASR.

Körülbelül egy éve tart a világjárvány és mostanra világossá vált, hogy az új koronavírus veszélyesebb, mint a szezonális influenza. A pénteken közzétett tanulmány ki is mutatja, pontosan mennyivel: a számok szerint a halálozási arány a koronavírusos betegeknél háromszor magasabb. ErrÅ‘l az AFP hírügynökség számolt be. A kutatás Franciaországban zajlott, a francia országos adatok alapján, az eredményeket elÅ‘ször a The Lancet Respiratory Medicine újság hozta le. A tanulmányból továbbá kiderült, hogy a koronavírus-fertÅ‘zötteknél egyre több a komplikáltabb lemenetelű megbetegedés. A kutatók 89 530 Covid-19 miatt 2020. márciusában és áprilisában kórházban fekvÅ‘ paciens adatait hasonlították össze 45 819 influenza miatt kórházba került beteg adataival (akik 2018 decembere és 2019 februárja között feküdtek kórházban). A vizsgált idÅ‘szakban megközelítÅ‘leg 16,9 százalék Covid-19 betegségben szenvedÅ‘ paciens vesztette életét. Ez az elsÅ‘, pusztító hullám alatt volt, amikor még nem állt az orvosok rendelkezésére ennyi gyógymódszer a súlyosan beteg emberek megmentésére. Ezalatt az influenzás betegek 5,8 százaléka hunyt el. A kutatásban részt vett a dijoni egyetemi kórház és az Inserm (a francia Országos Egészségügyi és Orvostudományi Kutatóintézet). Catherine Quantin egyetemi professzor szerint a halálozási arányban való eltérések különösen megdöbbentÅ‘ek, fÅ‘képp amiatt, hogy a 2018-2019-es influenza szezon volt a leghalálosabb az utóbbi öt évben Franciaországban.

A kutatásban továbbá szerepel az is, hogy Covid-19 miatt kétszer annyi ember kerül kórházba, mint influenza miatt. Ez viszont magyarázható azzal, hogy az embereknek már kialakult az immunrendszere az influenzával szemben, elÅ‘zÅ‘ megbetegedés vagy oltás miatt. A szakértÅ‘k továbbá közzétették, hogy intenzív ápolásra a koronavírusos betegek 16,3 százaléka szorult, míg az influenzások 10, 8 százaléka. Ezen kívül a koronavírusos paciensek kétszer hosszabb ideig voltak az intenzív osztályon. A tanulmány felszínre hozta azt a tényt is, hogy sokkal kevesebb 18 év alatti beteg került koronavírus miatt kórházba (1,4 százalék), mint influenzás (19,5 százalék).

Címkék: influenza, koronavírus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.

2024. Szeptember 11. 14:22, szerda | Közélet

Kiadós csapadékmennyiség várható az ország több részén

Csütörtökön másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben egész Pozsony megyére, Nagyszombat és a Trencsén megye legtöbb járására, valamint Zsolna és Nyitra megye egyes járásaira is.