2024. október 22, kedd - Előd

Hírek

2023. Május 22. 13:36, hétfő | Világ
Forrás: Interez.sk

Lassul a Golf-áramlat

Lassul a Golf-áramlat

Az Atlanti meridionális keringés hosszú ideje gyengül.

A Golf-áramlat része az ún. Atlanti meridionális keringésnek. Ezt a meleg áramlatot gyakran bolygónk éghajlatváltozásának egyik fő pontjaként emlegetik, és már jó ideje lassul.

Amint arról az IFL Science portál beszámol, a Nature Geoscience folyóiratban megjelent tanulmány kimutatta, hogy a múltban, főleg a 20. században nagy mértékben csökkent az Atlanti meridionális cirkuláció sebessége, az 1960-as években azonban jelentősen felgyorsult. Az 1990-es évek óta ismét gyengülni kezdett, és azóta ez a tendencia jellemző az áramlatra.

A tanulmány kutatói arról számolnak be, hogy bizonyítékuk van arra, hogy az Atlanti meridionális keringés lassul a globális felmelegedés miatt, megjegyezve, hogy jelenleg (a tanulmány 2021-ben jelent meg) ez a keringési sebesség a leglassabb az elmúlt 1000 évben.

Az Atlanti meridionális keringés, amelynek egyik ága a Golf-áramlat, meleg vizet hoz Északnyugat-Európába. Nyilvánvaló tehát, hogy minél gyengébb a keringés, annál hidegebbek lesznek a telek Európában. Egy 2020-as Nature Food tanulmány azt vizsgálta, hogy az Atlanti meridionális cirkuláció összeomlása hogyan befolyásolja az élelmiszertermelést 2030 és 2050 között.

A tanulmány az áramlat leállásának lehetőséget is jellemezte. Amennyiben ez a jelenség bekövetkezne, eredményeképpen az Egyesült Királyságban átlagosan 3,4 Celsius-fokkal csökkenne a hőmérséklet, azonban főként Skóciában hűlne le a legjobban az idő.

Sokan ezt nem veszik észre, de Európa elég magasan van, és a földgömb szempontjából a földrész északi része Kanada szintjén van. A Golf-áramlatnak köszönhetően télen kedvezőbb a hőmérséklet. Ez különösen vonatkozik Nagy-Britanniára, ahol ritkán havazik, míg Amerikában ugyanazon a magassági szinten lévő területen rendszeresen havazik.

Valószínű tehát, hogy a Golf-áramlat leállása lehűlést hozna Európába, ami főleg az Egyesült Királyságot vagy Skandináviát érintené. Valószínűleg a kontinentális Európa is több fokos lehűlést tapasztalna.

Másrészt a Nature Climate Change 2022-ben megjelent tanulmánya arról számol be, hogy az Atlanti-óceán meridionális körforgása nem biztos, hogy annyira érzékeny a felmelegedő vizekre és az Északi-sarkvidékről beáramló édesvízre, mint azt korábban gondolták. Ezzel is okolták a keringés gyengülését.

"Fontos eredmény, hogy az Atlanti-óceán meridionális cirkulációja kevésbé érzékeny az édesvízre, mint azt a korábbi kutatások kimutatták" - magyarázta Feng He, a Wisconsin-Madison Egyetem Klímakutató Központjának munkatársa.

Ezért maguk a tudósok sem tudják megjósolni, hogy az Atlanti meridionális keringés és vele együtt a Golf-áramlat mikor és hogyan áll le, illetve hogy egyáltalán bekövetkezhet-e ez a jelenség. Azt sem tudják a kutatócsoportok, hogy ez a múltban már megtörtént-e. „Biztosak vagyunk azonban abban, hogy valami megváltozott a múltban, és ez újra megváltozhat” – tették hozzá a kutatók a Forbes-nak.

Forrás: interez.sk

Címkék: Golf-áramlat

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 07. 17:16, hétfő | Világ

Fico: Szlovákia feltétel nélkül támogatja Ukrajna csatlakozását az Európai Unióhoz

Ugyanakkor Fico szerint Szlovákia részt fog venni minden olyan békekonferencián, amelynek célja az Ukrajna és Oroszország közötti háború befejezése.

2024. Szeptember 30. 11:56, hétfő | Világ

Dél-Korea energetikai együttműködési megállapodást írt alá Szlovákiával

Dél-Korea felajánlotta együttműködését az új atomerőmű-blokk projektjében.

2024. Szeptember 23. 13:25, hétfő | Világ

XTB: A kávé ára meghaladta az eddigi maximumot

A vállalat szerint a kávé árának emelkedésében a legnagyobb szerepet az időjárás és annak a kávé termelésére való hatása játssza.

2024. Augusztus 21. 10:04, szerda | Világ

Az 1968-as augusztusi megszállás véget vetett a prágai tavasznak és elkezdődött a “normalizáció”

Az invázió a második világháború vége óta a legnagyobb fegyveres akció volt Európában, amely 1968. augusztus 20. és 21. között kezdődött.