2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2022. Június 30. 17:51, csütörtök | Világ
Forrás: AFP • TASR

Lavrov: Jön az új Vasfüggöny

Lavrov: Jön az új Vasfüggöny

Az orosz diplomácia főnöke, Szergej lavrov csütörtökön kijelentette, hogy Oroszország és a Nyugat között egy új vasfüggöny van kialakulóban.

A hírt a TASR közölte az AFP hírügynökségre hivatkozva. “Ami a vasfüggönyt illeti, az már félig le van engedve. A folyamat elkezdődött,” mondta a külügyminiszter az újságírók kérdésére felelve. A nyilatkozat azután látott napvilágot, hogy Lavrov és a belarusz külügyminiszter befejezték közös tárgyalásukat.

A miniszter azt is közölte, hogy mostantól sem Washingtonnak, sem pedig Brüsszelnek nem hisznek. “Az Európai Unió végképp nem törődik országunk érdekeivel,” mondta. “Csak az érdekli, amiről Brüsszel éppen dönt. Brüsszel pedig úgy dönt, ahogy Washington,” tette hozzá.

Lavrov elmagyarázta, hogy a 2014-es esetet követően - amikor is Moszkva annektálta a Krím-félszigetet - szinte megszűnt a kapcsolat Oroszország és az Unió között.

A februári katonai inváziót követően a nyugati országok eddig nem látott szankciókat szabtak ki Oroszország ellen, júniusban a hatodik ilyen csomag lépett érvénybe. Ezek elsősorban az orosz kőolajvásárlásra, ill. a banki szektorra irányultak. Volodymyr Zelenszkij ukrán elnök további szankciók bevezetésére szólította fel a nyugati világ országait.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 21. 10:04, szerda | Világ

Az 1968-as augusztusi megszállás véget vetett a prágai tavasznak és elkezdődött a “normalizáció”

Az invázió a második világháború vége óta a legnagyobb fegyveres akció volt Európában, amely 1968. augusztus 20. és 21. között kezdődött.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.