2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2022. November 10. 10:40, csütörtök | Kultúra
Forrás: SziaKomárom.sk / Pozsonyi Színművészeti Egyetem

Magyar jótékonysági előadás a komáromi Matica slovenská művészeti csoportjainak fennmaradásáért

Magyar jótékonysági előadás a komáromi Matica slovenská művészeti csoportjainak fennmaradásáért

Példaértékű összefogásnak lehetünk tanúi november 25-én Komáromban, ahol a The Art művészeti ügynökség és a Pozsonyi Színművészeti Egyetem közös produkcióját tekinthetjük meg.

Magyar jótékonysági előadást tartanak a komáromi Matica slovenská mellett működő, jelenleg rendkívül nehéz helyzetbe került két művészeti csoport, a Dramaťák és a Slovenskí rebeli fennmaradásáért - írja a SziaKomárom.sk városi portál.

November 25-én 19.00 órai kezdettel tekinthetjük meg a Matica-házban a “Komámasszony, hol a stukker?” címü elöadást, amely a The Art művészeti ügynökség és a Pozsonyi Színművészeti Egyetem közös produkciója, producere pedig a Tóth Tibor, a Komáromi Jókai Színház volt igazgatója.

Az elöadás teljes bevételét a Jozef Černek által vezetett, 18 éve sikeresen müködö, ám jelen pillanatban komoly anyagi gondokkal küszködö Dramaťáknak és a Slovenskí rebeli-nek ajánlják fel, mivel ezek a társulatok nagyban színesítik Komárom kulturális életét.

Jegyek elövételben a Matica-házban vásárolhatók meg minden munkanapon 08.00 és 16.00 óra között, valamint az elöadás napján a helyszínen.

Mint ismeretes, a komáromi Matica székház folyosóit jelenleg a teljes bizonytalanság légköre lengi be. Tavaszhoz képest több mint háromszorosára emelkedett az épület fenntartásának költségei, és sehonnan sem kapnak támogatást. Jelen állás szerint decemberben teljesen be kell zárniuk az épületet – ami azt is jelenti, hogy akár végleg megszűnhet a falai között tevékenykedő, három művészeti csoport. Ebbe beletartozik az az egyre sikeresebb, és szlovákia szerte nézőket vonzó két amatőr társulat, a Dramaťák és a Slovenskí rebeli – illetve a Teatrum Camarum professzionális szlovák színház is, amelyet alig három hónapja hoztak létre. A székház vezetője, Jozef Černek az elmúlt hetekben gűjtést szervezett a fennmaradásuk érdekében, amelyhez egy emberként csatlakoztak városunk szlovákjai és magyarjai.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 26. 10:24, hétfő | Kultúra

A nagyszombati Nyugat-szlovákiai Múzeumban nyílik kiállítás az SNP 80. évfordulója alkalmából

A mozgósítást, a nagyszombati helyőrségnek a felkelésre való indulását és újjászervezését a kiállítás tematikus egységei külön-külön dokumentálják.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.