2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2021. December 23. 01:48, csütörtök | Tech
Forrás: Nyitókép: TechCrunch

Már létezik az algoritmus, ami szociális készségekkel ruházza fel a robotokat

Már létezik az algoritmus, ami szociális készségekkel ruházza fel a robotokat

Csodálatos vagy inkább félelmetes? Ezt mindenki döntse el maga. Mindenesetre elkészült az algoritmus, amelynek segítségével a robotok szociális lényekként viselkednek.

Ez volna a SkyNet gyermekcipőben?

A programot Boris Katz, az MIT kutatója és csapata fejlesztették ki, a gépek pedig az algoritmusnak köszönhetÅ‘en elkezdtek együttműködni. Az elsÅ‘ kísérletek arról számoltak be, hogy a gépek önállóan felismerték, amikor egy „kollégájuknak” segítségre volt szüksége, ráadásul képesek voltak automatikusan beavatkozni. Érzékelik azt is, hogy a másik robot mit akar tenni és arra megfelelÅ‘en reagálnak.

Ravi Tejwani, a csapat egyik tagja kiemelte, hogy egy új matematikai keretet alkottak meg azért, hogy miként lehet modellezni két résztvevÅ‘ között a szociális interakciókat. Amennyiben két gép közül az egyik az X helyre akar menni és a másik látja ezt, akkor támogathatja a társát ebben. A tudósok létrehozták egy szimulált környezetet, amelyben a robotok fizikai és szociális célokat követhetnek. Az elÅ‘bbi például lehet egy fához való navigálás, míg az utóbbi annak kitalálása, hogy mit próbál tenni egy másik gép és az annak megfelelÅ‘en való cselekvés.

A szakemberek arra használják a modellt, hogy meghatározzák, mik egy robot fizikai és egyéb céljai, s mennyi idÅ‘t és energiát kell az egyik és a másik elérésébe befektetnie. Az algoritmus megjutalmazza a gépek megfelelÅ‘ döntéseit, ha azok közelebb viszik a célokhoz. Jutalmat kap, ha például megpróbál segítÅ‘t találni.

Katz szerint a világban hamarosan rengeteg robot lesz és meg kell tanulniuk, hogy emberi feltételek mellett kommunikáljanak. Meg kell érteniük, hogy mikor kell segíteniük és mikor kell megakadályozniuk valaminek a bekövetkezését. A kutató hangsúlyozta, hogy ez még csak egy nagyon korai munka és az elsÅ‘ komolyabb kísérlet annak megértésére, hogy mit jelent az emberek és a gépek számára a szociális interakció.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.

2024. Szeptember 11. 14:22, szerda | Közélet

Kiadós csapadékmennyiség várható az ország több részén

Csütörtökön másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben egész Pozsony megyére, Nagyszombat és a Trencsén megye legtöbb járására, valamint Zsolna és Nyitra megye egyes járásaira is.