2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2022. December 15. 22:22, csütörtök | Kzélet
Forrás: ma7.sk

Megbukott a kormány!

Megbukott a kormány!

Már kedd reggeltől nyilvánvaló volt, hogy a szlovák törvényhozás többsége támogja az SaS bizalmatlanság indítványát. A szavazásra végül ma került sor.

A ma délutáni ülés első pontja a parlamenti voksolás volt. Boris Kollár azt a kérdést tette fel a honatyáknak, támogatják-e azt az javaslatot, miszerint a bizalmatlansági indítványt megelőzően a parlament szavazzon a választási időszak lerövidítését lehetővé tévő alkotmánymódosításról. A javaslat elutasításra került 76:74-es arányban.

Michal Šipoš, az OĽaNO frakcióvezetője felolvasta beszédét, amelyben arra kérte a képviselőket, fontolják meg a bizalmatlansági indítvány megszavazását. Párttársait pedig arra szólította fel, ne vegyenek részt a szavazáson.

Ezt követően Richard Sulík szólalt fel, aki szerint Matovič az elnökasszony hivatalában aláírta saját lemondását, majd pillanatokkal később meggondolta magát, kitépte Čaputová egyik asszisztense kezéből az iratot és darabokra tépte. Sulík szerint ez volt az utolsó jel, hogy szükségszerű a bizalmatlansági indítvány. Kollár ezt követően elrendelte a szavazást, de előtte elnézést kért az országtól a kialakult káoszhelyzet miatt.

A parlament végül 78:20 arányban az indítvány támogatása mellett voksolt.
Az OĽaNO képviselői nem voltak jelen a szavazáson.

Eduard Heger kormányától megvonták a bizalmat.

Többféle lehetőség vár most az országra, de egy biztos: Zuzana Čaputovának sok dologban központi szerep jut majd. Az egyik lehetőség az előrehozott választások, a második a szakértői kormány, illetve a harmadik az, hogy az elnökasszony újra Hegert kéri meg, hogy vezényelje le a hátralévő időt az előrehozott választásokig.

Forrás: ma7.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 11. 14:22, szerda | Kzélet

Kiadós csapadékmennyiség várható az ország több részén

Csütörtökön másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben egész Pozsony megyére, Nagyszombat és a Trencsén megye legtöbb járására, valamint Zsolna és Nyitra megye egyes járásaira is.

2024. Augusztus 27. 17:59, kedd | Kzélet

Taraba újabb tárgyalásokat folytatott Lantossal Bősről

A mai tárgyalások dinamikája és terjedelme csak megerősíti, hogy mindkét fél meg akar állapodni - magyarázta Taraba.

2024. Augusztus 26. 11:20, hétfő | Kzélet

A szakértők szerint az aszály jelenti majd a legnagyobb problémát a mezőgazdaság számára

A tudósok azt jósolják, hogy a vízhiány problémája súlyosbodni fog Szlovákiában.

2024. Augusztus 13. 10:06, kedd | Kzélet

HŐSÉGRIADÓ: 35 Celsius-fok várható az ország egyes területein

A figyelmeztetések ideiglenesen 13 órától 19 óráig vannak érvényben.