2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2020. Július 21. 08:01, kedd | Világ
Forrás: mti, index.hu, denníkn

Megegyeztek az EU hétéves keretköltségvetéséről és a helyreállítási csomagról

Megegyeztek az EU hétéves keretköltségvetéséről és a helyreállítási csomagról

Az európai uniós tagállamok vezetői elfogadták az EU 2021 és 2027 közötti időszakra szóló keretköltségvetését és a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk helyreállítását célzó pénzügyi csomagot.

Igor Matovič miniszterelnök úgy véli, Szlovákia szempontjából pozitív megállapodás született a rekordhosszú tárgyalásokat követően. A vezetők 113 órán keresztül próbáltak megegyezésre jutni, Matovič szerint legutóbb 20 éve volt ilyen nehéz közös megegyezésre jutni az EU-n belül.

Január elsejétől 750 milliárd eurót különítenek el a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk helyreállítására. Ebből 390 millió euró nem visszatérítendő támogatás formájában igényelhető, további 360 milliárd euró pedig hitelként használható fel a gazdaság újjáélesztésére.

A 7 évre szóló pénzügyi keret összege így 1824 milliárd euróra növekszik. Az Európai Bizottság rendhagyó módon a pénzpiacról kölcsönözi majd a helyreállításra fenntartott összeget.

„Sikerült. Európa erős, Európa egységes” – mondta Charles Michel az Európai Tanács elnöke. Szerinte az eredmény minden tagállam számára siker. Úgy véli, a tagországok a kritikus pillanatban képesek voltak felelősségteljesen és szolidárisan viselkedni.
A vezetők megegyeztek a legfontosabb alapelvekben, az EU-s klímacélokkal és a jogállamiság alapelvekkel összhangban juthat uniós pénzhez az adott ország. Ez tehát azt jelenti, most először a költségvetési kiadásokat jogállamisági kiadásokhoz kötik.

Igor Matovič 9 óra után áll a kamerák elé Szlovákiában. A hírt frissítjük.

Címkék: EU

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 21. 10:04, szerda | Világ

Az 1968-as augusztusi megszállás véget vetett a prágai tavasznak és elkezdődött a “normalizáció”

Az invázió a második világháború vége óta a legnagyobb fegyveres akció volt Európában, amely 1968. augusztus 20. és 21. között kezdődött.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.