2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2020. Október 07. 14:45, szerda | Kultúra
Forrás: Telex

Meghalt Eddie Van Halen

Meghalt Eddie Van Halen

Meghalt a Van Halen együttes alapítója és gitárosa, a 65 éves Eddie Van Halen. A hírt fia, Wolfgang a Twitteren jelentette be.

A zenész a Santa Monica-i St. Johns kórházban hunyt el családja körében. Van Halen több mint 10 éve küzdzött gégerákkal, 5 évig Németországba járt sugárkezelésre. Az elmúlt 72 órában sokat romlott az állapota, az orvosai észrevették, hogy a tumor ráhúzódott az agysejtjeire és más szerveire. Sokáig rengeteget dohányzott, de szerinte a rákját nem az okozta, hanem egy fémpengető, amit az elmúlt húsz év során sokszor tett a szájába.

A Van Halent 1972-ben alapította Eddie, bátyja Alex (dobos), Michael Anthony (basszusgitár) és David Lee Roth énekes Pasadenában. Az 1978-as Eruption című album jelentős részét Eddie írta, ezzel az albummal kerültek be a '80-as évek köztudatába. Itthon legtöbben talán a Jump című számáról ismerik a bandát. Popkulturális hatását jelzi, hogy Michael Jackson 1983-as slágerében, a Beat it-ben is az ő gitárszólója szerepelt, de gitározott és vokálozott a Queen-tag Brian May szólólemezén is. A Van Halen testvérek oszlopos tagok voltak a banda életében, sőt 2006 óta Wolfgang volt a banda basszusgitárosa. A Van Halen bekerült a Rock and Roll Hírességek Csarnokába, 2012-ben pedig a Guitar World minden idők 100 legjobb gitárosainak listáján az első helyre választották Eddie Van Halent.

Íme Eddie van Halen 5 legkomolyabb gitárszólója!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 26. 10:24, hétfő | Kultúra

A nagyszombati Nyugat-szlovákiai Múzeumban nyílik kiállítás az SNP 80. évfordulója alkalmából

A mozgósítást, a nagyszombati helyőrségnek a felkelésre való indulását és újjászervezését a kiállítás tematikus egységei külön-külön dokumentálják.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.