2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2022. Augusztus 31. 03:11, szerda | Világ
Forrás: HVG • Pixabay

Meghalt Mihail Gorbacsov

Meghalt Mihail Gorbacsov

Kilencvenegy éves korában távozott az élők sorából Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió első és egyben utolsó elnöke. A politikusra leginkább az országát megmenteni akaró államférfira, a peresztrojka atyjára tekintettek.

„Ma este, hosszan tartó súlyos betegségben elhunyt Mihail Gorbacsov” – jelentette be a Moszkvai Központi Klinikai Kórház. A politikus az utóbbi heteket már kórházban töltötte és élete utolsó éveiben már egyre inkább elszigetelődött, többször is panaszkodott arra, hogy Vlagyimir Putyin elnök nem hajlandó elfogadni a tanácsait.

Gorbacsov nem támogatta Oroszország ukrajnai akcióját, a két nemzet közötti béke helyreállítását szorgalmazta. Putyin politikáját értékelve a közelmúltban kijelentette, az ukrajnai beavatkozás mindent megsemmisített, amit az ország az előző években elért.

Míg Gorbacsovot Nyugaton nagyra értékelik azért, hogy viszonylag békésen hullott szét a Szovjetunió és katonai összecsapás nélkül ért véget a hidegháború, Oroszországban nem volt népszerű. Sokan árulóként tekintettek rá és szerintük nem tett meg mindent a Szovjetunió megmentéséért.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 21. 10:04, szerda | Világ

Az 1968-as augusztusi megszállás véget vetett a prágai tavasznak és elkezdődött a “normalizáció”

Az invázió a második világháború vége óta a legnagyobb fegyveres akció volt Európában, amely 1968. augusztus 20. és 21. között kezdődött.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.