2024. szeptember 19, csütörtök - Vilhelmina

Hírek

2023. Szeptember 07. 09:17, csütörtök | Helyi
Forrás: Teraz.sk

Mégsem tűnnek el az autók a járdákról Pozsonyban

Mégsem tűnnek el az autók a járdákról Pozsonyban

Az is előfordulhat, hogy valahol eltörlik a járdákat. Az önkormányzatok nem zárják ki egyes utcák egyirányúsítását sem.

Október 1-jén lép hatályba a közúti közlekedési törvény módosítása, de még ezután sem tűnnek el az autók Pozsony minden járdájáról. Néhány helyen lehetővé teszik majd a parkolást, az is előfordulhat, hogy valahol megszűnik egy-egy járdarész. Az önkormányzat nem zárja ki egyes utcák egyirányúsítását sem. A járdamódosítás bevezeti a járdákon való parkolás tilalmát, kivéve, ha azt a közlekedési táblák engedélyezik.

"Ružinov körülbelül fele megoldott, mert vannak rezidens zónáink, ahol csak a fenntartott helyeken lehet parkolni. A többi utcában és lakótelepen ezt további táblákkal kell megoldanunk" - mondta a TASR-nek Martin Chren, Ružinov polgármestere.

Több ezer parkolóhely van, és az önkormányzat ezek mintegy felén továbbra is engedélyezhetné a parkolást, ha az illetékes hatóságok ezt megengednék. A polgármester a legnagyobb problémát a lakótelepeken látja, ahol csak a járdákon lehet parkolni. Ha van például alternatív járda, és a közlekedésbiztonság megengedi, akkor engedélyezik a járdán való parkolást.

Ligetfalun is hasonló a helyzet, ahol nemcsak saját ingyenes lakossági parkolási rendszer működik, hanem egyes helyeken a PAAS városi fizetős parkolási rendszer is működik, vagy annak kiterjesztése van folyamatban. Az önkormányzat a közlekedésszervezési tervek elkészítésekor figyelembe veszi a helyi szokásokat, és ahol a helyzet megengedi és a regionális közlekedési felügyelőség engedélyezi, ott megfelelő közlekedési táblával engedélyezi a parkolást.

"Az úgynevezett járdamódosítás közelgő időpontja nem jelent számunkra akadályt. Mire az hatályba lép, addigra legális parkolóhelyeink lesznek. Beleértve a járdák megfelelő részeit, ahol nem használják eredeti rendeltetésükre, és ahol szélességük részben lehetővé teszi a járművek parkolását, az esetek túlnyomó többségében megfelelő függőleges és vízszintes közlekedési táblákkal kezelve" - mondta a TASR-nek Mária Halašková, Ligetfalu szóvivője. Kivétel marad néhány problémás utca és szakasz, ahol szükség lesz a parkolási kapacitások kiegészítésére, de az önkormányzat irányításával.

A járdán való parkolást engedélyező táblák gyakori használatával járó közlekedésszervezési projekteket Újváros is előkészíti. "A lépések célja a legális parkolóhelyek számának maximalizálása, amelyek megfelelnek a műszaki előírásoknak, és nem veszélyeztetik a gyalogosokat" - mondta a TASR-nek Veronika Bauch, a kommunikációs osztály vezetője. A jövőben a városrész inkább a parkolóhelyek szabályozását tervezi, mintsem azok számának jelentős megváltoztatását.

Roman Lamoš, Pozsonypüspöki polgármestere emlékeztet arra, hogy a lakótelepek az akkori helyzetnek megfelelő parkolási kapacitással épültek, nem "fújhatják fel" az utcákat. A helyzet megoldását egyes utcák egyirányúsításában látja. "Így több tucatnyi parkolóhelyet tudunk megőrizni ezeken a helyeken, amelyeket normális esetben kétirányú forgalom esetén meg kellene szüntetni" - írta a közösségi oldalon.

Károlyfalu is feltérképezte az utakat és a járdákat is. Igyekszik védeni a gyalogosokat, de az autósokat is szem előtt kell tartani. "A közlekedési táblák terveinek kidolgozásakor be kell tartanunk a szabályokat, és azt is figyelembe kell vennünk, hogy hol elfogadható a járdán való parkolás, illetve hol szükséges a járdát lehetőség szerint eltávolítanunk" - jegyezte meg Jana Španková, a közlekedési osztály vezetője.

Ahol a szabványok lehetővé teszik, Récse is engedélyezi a parkolást az önkormányzat által kezelt járdákon. Michal Drotován polgármester rámutat, hogy sok jármű már most is szabálytalanul parkol, ezen a törvénymódosítás sem változtat, továbbra is saját felelősségükre teszik ezt a sofőrök.

"Tudomásul kell venni, hogy az autók parkolása elsősorban magán- és nem közprobléma. Nincs olyan, hogy az önkormányzatnak kötelessége parkolóvárost építeni. Ennek ellenére Récse igyekszik a telek- és pénzügyi lehetőségek keretein belül parkolóhelyeket biztosítani" - mutat rá Drotován a közösségi hálón.


Forrás: teraz.sk

Címkék: parkolás, pozsony

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Július 10. 12:00, szerda | Helyi

Napszúrásveszély! Másodfokú hőségriasztás van érvényben

Másodfokú hőségriasztás van érvényben ma, július 10-én Szlovákia déli járásaiban, a nappali csúcshőmérséklet meghaladhatja a 37 °C-t.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.