2024. szeptember 19, csütörtök - Vilhelmina

Hírek

2020. Október 06. 11:46, kedd | Helyi
Forrás: bratislava24.sk

Megszűnhetnek a pozsonyi városrészek, állítja a kormány

Megszűnhetnek a pozsonyi városrészek, állítja a kormány

Szlovákiában jelenleg közel háromezer település van, az elemzők már korábban figyelmeztettek ennek negatív hatásaira. A túl sok település felesleges, drága és nem effektív.

A kormány belengette, hogy komoly önkormányzati reformra készül, és az 2022-es önkormányzati választások már az új modell szerint zajlanak majd. A kormány meg akarja szüntetni Pozsony és Kassa összes városrészét, hiszen míg Pozsonyban 17, addig Kassán 22 részre van osztva a település. Az egyes önkormányzatok mellett mindkét városnak van külön központi városvezetése, tehát rendelkeznek polgármesterekkel, a városrészek további polgármestereivel, városi képviselőkkel és helyi képviselőkkel is.

Szétdaraboltság

Az új modellt bemutató dokumentum címe a Modern és sikeres Szlovákia lett, amelyet a Pénzügyminisztérium készített. A reform mellett szól a jelenlegi helyzet, hiszen a szétdaraboltság nem effektív működéshez, a közpénzek elpazarlásához vezet. A reform nem összevonni akarja a meglévő településeket, hanem a kompetenciák skáláját változtatná meg nagyságrendi kategóriák alapján.
„Az új kompetenciák eloszlása alapján létrejönnek az egyes település-kategóriák, amelyekhez hozzáillesszük a megfelelő kompetenciákat. Ez alapján állítjuk be az új finanszírozást is. Pozsony és Kassa esetében csak egyetlen szint lesz, tehát a városrészeket teljesen megszüntetjük,” írják a dokumentum szerzői.

Túl sok település

Szlovákiában jelenleg 3000 település található. Több olyan falu is létezik, amely komoly gondokkal küzd a kompetenciák terén, hiszen szinte senki nem él bennük, így polgármestert és képviselőket sem tudnak választani rendesen. A másik eset, hogy senki nem akarja elvállalni ezt a felelősséget. Az elemzők szerint az ilyen településeket össze kell kapcsolni más, közeli településekkel, jó példának az északi országokat, különösképpen a dán önkormányzati reformot hozták fel.
A Pénzügyminisztérium javaslatára azonnal reagáltak az önkormányzatok képviselői.

„A szokásos – az állam megtartja a 10, 20 vagy 100 fős falvakat, de meg akarja szüntetni Kassa és Pozsony városrészeit. Csak mondom, hogy a szlovákiai települések 92%-a 3000 alatti lakosú, míg az elemzés azt mondja, hogy a legjobb teljesítményre egy 20,000 és 50,000 közötti lakosú város képes. Tehát ez nem is egy reform, csak egy félmegoldás. Érdekes lesz nézni 2022-ben a Kassa és Pozsony városrészeit vezető polgármesterek harcát a főpolgármesteri posztért,” állítja Michal Drotován, Récse városrész polgármestere.

Önök mit gondolnak? Írják meg kommentben vagy üzenetben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Július 10. 12:00, szerda | Helyi

Napszúrásveszély! Másodfokú hőségriasztás van érvényben

Másodfokú hőségriasztás van érvényben ma, július 10-én Szlovákia déli járásaiban, a nappali csúcshőmérséklet meghaladhatja a 37 °C-t.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.