2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2023. Február 13. 10:00, hétfő | Kultúra
Forrás: sme

Megtalálták az egyik legrégebbi múmiát Egyiptomban

Megtalálták az egyik legrégebbi múmiát Egyiptomban

A körülbelül 4300 éves múmiára egy 15 méteres akna aljában találtak az ötödik és hatodik dinasztia fáraóinak nemrég felfedezett sírcsoportjában, amely a Kairótól 30 kilométerre fekvő Szakkara közelében található.

A Kairó közelében, egy fáraósírban felfedezett múmia lehet a valaha megtalált legrégebbi és legjobb állapotban fennmaradt múmia Egyiptomban – mondta Záhi Havvász, világhírű régész, Egyiptom egykori régiségügyi minisztere, illetve a régészeti csoport vezetője.

A körülbelül 4300 éves múmiára egy 15 méteres akna aljában találtak az ötödik és hatodik dinasztia fáraóinak nemrég felfedezett sírcsoportjában, amely a Kairótól 30 kilométerre fekvő Szakkara közelében található. A múmia egy Hekashepes nevű férfi, akit egy mészkőből készült szarkofágba helyeztek. A Kairói Egyetem tudósai később CT-vizsgálattal megállapították, hogy a holttestbe helyezett amulettek és a temetési szertartás alapján az elhunyt magas társadalmi rangú személy lehetett.

A kutatók szerint a piramisairól híres szakkarai nekropolisz nemrégiben feltárt sírjai i.e. 2500 és 2100 közötti korszakból származnak. A felfedezett sírok között volt egy Hnúmdzsefef nevű paphoz tartozó sír, aki az arisztokráciát és a tisztségviselőket felügyelte Venis, az ötödik fáraódinasztia utolsó uralkodója idején. A sírokat a mindennapi életből való jelenetek díszítik.

A feltárt sírok között egy Meri nevű nő is volt, aki „a titkok őrzője és a palota nagy vezetőjének segédje”.

Az egyiptológusok a közel egy éve tartó ásatásokon több szobrot, amulettet és szarkofágot is felfedeztek.

Címkék: Egyiptom, múmia, régészet

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 26. 10:24, hétfő | Kultúra

A nagyszombati Nyugat-szlovákiai Múzeumban nyílik kiállítás az SNP 80. évfordulója alkalmából

A mozgósítást, a nagyszombati helyőrségnek a felkelésre való indulását és újjászervezését a kiállítás tematikus egységei külön-külön dokumentálják.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.