2024. szeptember 19, csütörtök - Vilhelmina

Hírek

2023. Május 03. 21:17, szerda | Helyi
Forrás: Refresher

Megújul a legendás Dunaj áruház Pozsony belvárosában

Megújul a legendás Dunaj áruház Pozsony belvárosában

Végre átfogó felújításon esik át a Dunaj Áruház és a Ruházat Háza.

Felújítás előtt áll az ikonikus pozsonyi Dunaj Áruház az SNP téren. Az épületet korábban Brouk a Babka Háznak hívták. Ezzel párhuzamosan a Ruházat Háza ikerépület is átépül.

A munkálatok 2025 elején fejeződnek majd be. Rekonstrukciójuk szándékát szerdán ismertette a CTP fejlesztő cég. A Dunaj Áruház 2000 óta nemzeti kulturális műemlék.

„Az épületet már régen fel kellett volna újítani. Nem ismerek pozsonyit, aki ne ismerné a Dunaj-t. Ez az épület, ez a domináns ikon jobb formát érdemel, mint amilyenben ma található. Számunkra az épület újjáépítésének kiindulópontja az 1936-os állapota" – mondta Ivan Šimo, a CTP cégtől.

Az átalakítási munkákat rendkívül óvatosan kell végezni

A ház későbbi átalakításai során megsérült vagy eltávolított elemeket a lehető legnagyobb mértékben meg kell őrizni és helyreállítani. Ilyen kiemelkedő elem például a homlokzat. Annak idején halványzöld burkolata volt, és éjszaka neoncsövek világították meg a kerületét.

A rekonstrukciót ugyanakkor a fenntarthatóság elvei alapján kell végezni, ezért olyan anyagokat használnak majd, mint az alumínium szerkezetek és burkolatok. Felújításra kerül az OD Dunaj-hoz 1985 óta északnyugat felől kapcsolódó Ruházat Háza is. A rekonstrukció egyik újdonsága az épületek átriummal való összekötése lesz, amely az SNP teret a Nedbalová utcával is összeköti.

„A javaslatunk ambiciózus, ugyanakkor tudjuk, mennyire fontos az építészeti örökség megőrzése. Megragadtuk a lehetőséget, hogy mindkét épületet felkészítsük a 21. századi működésre, hogy a lehető legnagyobb mértékben megnyíljanak a nagyközönség előtt, széles körű felhasználási lehetőséget biztosítsanak, és javítsák a tágabb városi környezetet” – magyarázza Barbora Markechová, a Bogle építészeti stúdió munkatársa.

Kiskereskedelmi, éttermi, klub-, iroda- és lakásterek kialakítására kerül sor.
A Christian Ludwig építész által tervezett Dunaj Áruház a funkcionalizmus egyik legkiemelkedőbb alkotása Szlovákiában. Az építészeti tervezés az amerikai áruházak hasonló projektjein alapult. Az épületet az egykori várárok helyére, illetve két polgári ház helyére telepítették.

Az építkezések története

Az építkezés 1936. április 1-jén kezdődött és 1936. augusztus 15-én fejeződött be. 1936. szeptember 1-jén nyitották meg, mindössze öt hónappal az építkezés megkezdése után. Ez a modern, kilencemeletes áruház már az építésekor a legmodernebb technikai felszereltséggel és magas színvonalú megoldásokkal rendelkezett.

A Ruházat Háza 1975 és 1985 között épült Petr Minarović és Ján Bahna tervei alapján. 1985. április 4-én nyitották meg. A pozsonyiak Pozsony felszabadításának 40. évfordulójára kapták ajándékba az épületet.

A Dunaj Áruház és a Ruházat Háza 2015 óta a CTP Invest SK tulajdonában van. Korábban az Orco Property Group cég is tulajdonosa volt az épületeknek, amelynek elképzelése az volt, hogy mindkét épületet multifunkcionális létesítménnyé alakítsák át.

Forrás: refresher.sk
Borítókép forrása: Wikimedia Commmons - Wizzard

Címkék: Dunaj, pozsony

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Július 10. 12:00, szerda | Helyi

Napszúrásveszély! Másodfokú hőségriasztás van érvényben

Másodfokú hőségriasztás van érvényben ma, július 10-én Szlovákia déli járásaiban, a nappali csúcshőmérséklet meghaladhatja a 37 °C-t.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.