2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2020. Szeptember 19. 16:31, szombat | Helyi
Forrás: TASR

Megújul az Andy Warhol nevét viselő Modern Művészetek Múzeuma Mezőlaborcon

Megújul az Andy Warhol nevét viselő Modern Művészetek Múzeuma Mezőlaborcon

EPERJES/MEZŐLABORC – szeptember 19. – A felújításra szánt, eredetileg januárra várt állami támogatás egy rézét most kapta meg az Eperjesi kerületi hivatal. A kétmillió eurót szeptember 18-án utalta az állam.

„Ez egy jel, hogy a projekt terv szerint zajlik, és az állam jóváhagyta a kérvényezett 7,1 millió eurós rekonstrukcióra szánt pénzösszeget,” tájékoztatott közösségi oldalán az Eperjesi kerületi hivatal.

„Boldogok vagyunk. Ezek szerint minden mehet a terv szerint, és nemsokára nekikezdhetünk a nagyobb volumenű felújítási munkálatoknak, ami aztán a mi kis-nagy álmunkhoz vezet, egy új, gyönyörű 2.0-ás múzeumhoz,” reagált a sajtóhírre Martin Cubjak, a múzeum igazgatója. Hozzátette, hogy az idő nem szorítja őket, azonban egy percet sem kívánnak tovább várni, és nekiveselkednek a munkálatoknak. Cubjak szerint a közbeszerzést, a magas invesztíció mértéke miatt európai eseménynaplón keresztül kell végrehajtani, ezért az építkezés kezdetét jövő év nyárra tippeli az igazgató. Érdekes véletlen, hogy a múzeum éppen jövőre ünnepli létrejöttének 30. évfordulóját. „Jövőre vagyunk harminc évesek, ünnepelni fogunk. Tehát örülünk, hogy a szülinapunkon vége lesz egy érának, és ezzel együtt elkezdődhet egy másik,” jelentette ki az igazgató.

A külső és belső terek felújítására szánt 7,1 millió eurót a kormány egy kihelyezett ülés alkalmával hagyta jóvá. A projekt célja, hogy a külső és belső terek dizájnja egységes legyen, valamint a múzeum végre egy modern 21. századi intézmény lehessen. Ehhez segítséget nyújt az ún. reszponzív homlokzat, amelyet Cubjak igazgató a párizsi Pompidou-hoz hasonlít.

Mind a múzeum, mind a PSK azon az állásponton van, hogy a múzeum felújítási munkálatai szükségesek, hiszen egy egyedi intézményről van szó, amely a régió legerősebb kulturális iránytűje.

Címkék: Andy Warhol, múzeum

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Július 10. 12:00, szerda | Helyi

Napszúrásveszély! Másodfokú hőségriasztás van érvényben

Másodfokú hőségriasztás van érvényben ma, július 10-én Szlovákia déli járásaiban, a nappali csúcshőmérséklet meghaladhatja a 37 °C-t.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.