2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2021. Október 04. 18:14, hétfő | Tech
Forrás: Wire

Mesterséges intelligencia: a Google kereső lassan emberként fog gondolkodni

Mesterséges intelligencia: a Google kereső lassan emberként fog gondolkodni

A Google keresőmotorja naponta több, mint 3 milliárd kérést dolgoz fel, de ez mind semmi ahhoz képest, amilyen változások várhatók az óriáscég leghíresebb produktumában.

Hamarosan szavak nélkül működik majd a keresés, a felhasználókat pedig azonnal érteni fogja a keresÅ‘program. Elizabeth Reid számítógépekkel foglalkozik. Egy egyszerű példával szemléltette, hogy jelenleg mi a probléma a Google keresÅ‘jével: a kerékpárváltója fotóját mutatja, amelynek egyik alkatrésze eltört, azonban fogalma sincs, hogy azt hogy hívják. Így természetesen rákeresni sem tud a problémára a neten, legfeljebb felhívhatja egy hozzáértÅ‘ barátját, hogy segítsen neki. Azonban informatikusként inkább a Google-t hívná segítségül, ha tehetné.

A probléma oka, hogy a számítógépek másképp értelmezik az információkat, mint az emberek és szükségük van pontos megnevezésekre, melyek nélkül tehetetlenek. Ez vezetett oda, hogy Reid és csapata egy olyan megoldást fejlesztettek ki, amelyet most a Google Seach On nevű rendezvényén mutattak be. A rendszer neve Multitask Unified Model (MUM) és a mesterséges intelligenciára épül. A céljuk az, hogy a technológia megértse, hogy mit akar a keresést végzÅ‘ személy, míg a távlati elképzelés az, hogy a keresÅ‘ hosszú távon úgy gondolkodjon, mint egy ember.

A MUM nem csupán a szövegeket tudja feldolgozni, hanem a képeket is. Vagyis a felhasználóknak elegendÅ‘ egy képet készíteniük egy elromlott alkatrészrÅ‘l és feltenniük a kérdést, hogy hogyan javíthatják meg azt vagy hol szerezhetnek be egy újat. A funkciót a következÅ‘ hónapokban integrálni fogják a Google Lens képfelismerÅ‘ alkalmazásba, de a kapcsolódó kérdéseket kizárólag angol nyelven lehet majd megfogalmazni.

A szakember hozzátette, hogy a megoldásnak akár videók is megadhatók lesznek. Ezáltal felismerheti a YouTube rendszerében elérhetÅ‘ filmek témáját és azokhoz kapcsolódó felvételeket tud javasolni. Szintén lehetÅ‘ség lesz hangos keresésekre, de a kutatók a mobiltelefonokba integrált diktálási funkció helyett egy olyan fejlesztésen dolgoznak, amelynek segítségével úgy lehet majd beszélgetni a szolgáltatással, mint egy baráttal.

A Google nem csupán meg akarja válaszolni a feltett kérdéseket, hanem ezzel párhuzamosan alternatív lehetÅ‘ségeket is be szeretne mutatni. A következÅ‘ hónapokban várható egy ilyen, Things to know nevű modul integrálása is a rendszerbe. Egy ételfotó esetén kaphatunk receptet, helyet, ahol ehetünk olyat és egyéb lehetÅ‘ségeket. A keresésekben a jövÅ‘ben az eddiginél több kép fog megjelenni. Az alkalmazott algoritmus ugyanis felismeri majd, hogy valaki egy fotóval összefüggésben keres valamit, akkor automatikusan ki fog listázni felvételeket is.

Az összes újítás elÅ‘ször a mobiltelefonokra érkezik majd és csak azután az asztali számítógépekre. Ennek oka, hogy a mobilkészülékek jelentÅ‘sége folyamatosan nÅ‘, immár az összes keresések több mint fele ilyen eszközökrÅ‘l valósul meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.

2024. Szeptember 11. 14:22, szerda | Közélet

Kiadós csapadékmennyiség várható az ország több részén

Csütörtökön másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben egész Pozsony megyére, Nagyszombat és a Trencsén megye legtöbb járására, valamint Zsolna és Nyitra megye egyes járásaira is.