2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2021. Augusztus 16. 12:07, hétfő | Tech
Forrás: TechRadar

Mesterséges intelligencia előítéletek nélkül?

Mesterséges intelligencia előítéletek nélkül?

Az emberi faktor egyik velejárója az igazságosság tökéletlensége. Tudósok szerint a mesterséges intelligencia mindenki életére kihathat, hiszen az algoritmusok igazságosabbak.

Ismert tény, hogy ha a képfelismerÅ‘ algoritmusok egy konyhát érzékelnek, akkor azt automatikusan a nÅ‘kkel hozzák kapcsolatba és például a további ajánlásoknál így kezelik a felhasználót. A számítógépek és a szoftverek az emberek által létrehozott adatbázisokból és mintákból tanulnak, így az emberek elÅ‘ítéleteit is átveszik. Joy Buolamwini, az MIT Media Lab kutatója és az Algorithmic Justice League vezetÅ‘je, a szervezet a gépi tanuláson alapuló rendszerek elÅ‘ítéletei és sztereotípiái ellen harcol. Hasonlóképpen tesz az IBM programja is, amely azt vizsgálja, hogy a technológia által hozott döntések elÅ‘ítéletesek-e és ha igen, mennyire. A kérdés azért is fontos, mert egyre többször hoznak meg fontos döntéseket algoritmusok, amelyek különösen az oktatás, az igazságügy és egészségügy területén kapnak komoly szerepet. Szintén az elÅ‘ítéletes algoritmusok ellen küzd a Google.

Az MIT szakértÅ‘i megállapították, hogy az általuk megvizsgált igazságügyi, banki és más algoritmusok esetenként elÅ‘ítéletesek például az alacsony jövedelműekkel szemben, ha az érintettek hitelt kérnek, állásajánlatra jelentkeznek vagy bíróság elÅ‘tt állnak. Egy szegényebb személy például kisebb eséllyel fog óvadék ellenében szabadulni az elÅ‘zetes letartóztatásból.

A kutatók ugyanakkor nem csak tanulmányozták az ilyen eseteket, hanem kifejlesztettek a mesterséges intelligenciához egy programozási nyelvet is, amely az eddigieknél pontosabban és gyorsabban tudja megállapítani, hogy egy adott algoritmus igazságosan járt-e el egy ügyben vagy sem. A Sum Product Probabilistic Language (SPPL) elsÅ‘sorban azért készült, hogy lehetÅ‘vé tegye a mesterséges intelligencia rendszerek egyszerűbb kifejlesztését. Az SPPL már számos sikert könyvelt el az adattisztítás és az automatizált adatmodellezés területén.

Feras Saad, az MIT doktorandusza rámutatott, hogy ugyan vannak már hasonló fejlesztések, de az Å‘ rendszerük bizonyos modellekre van specializálva és optimalizálva, így ezerszer gyorsabban tud megoldásokat szállítani. Az SPPL így gyorsan és pontosan tud válaszolni olyan kérdésekre, mint: mennyire valószínű, hogy az adott modell egy 40 évesnél idÅ‘sebb személynek is hitelt fog ajánlani, vagy jelenthet-e problémát egy elbírálásnál, ha az illetÅ‘ bevándorló vagy sem.

A fejlesztést vezetÅ‘ Vikash Mansinghka leszögezte, hogy az SPPL megmutatja, hogy a pontos valószínűségi következtetések elkészítése az ezzel foglalkozó szoftverek esetében nem csupán elméletben, hanem a gyakorlatban is lehetséges.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.

2024. Szeptember 11. 14:22, szerda | Közélet

Kiadós csapadékmennyiség várható az ország több részén

Csütörtökön másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben egész Pozsony megyére, Nagyszombat és a Trencsén megye legtöbb járására, valamint Zsolna és Nyitra megye egyes járásaira is.