2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2020. Szeptember 15. 22:06, kedd | Életmód
Forrás: TASR

Minden tizedik gyermek koraszülött Szlovákiában

Minden tizedik gyermek koraszülött Szlovákiában

POZSONY, szeptember 15. – Minden tizedik gyermek koraszülött Szlovákiában. Az elmúlt 15 évben 30 százalékkal nőtt az idő előtt született babák száma.

Hála a modern gyógyászatnak 85%-uk túléli a szülést. A TASR hírügynökséget erről Ľubica Kaiserová, a Malíček polgári társulás elnöke hozzátéve, hogy szeptember a csecsemő intenzív ellátás hónapja is egyben.

A Malíček polgári társulás tiszteletét és köszönetét fejezte ki a csecsemőkkel foglalkozó intenzív osztály munkatársainak. „Az intenzív osztályokon dolgozók munkáját nagyra becsüljük, és igyekszünk minden lehetséges módon segíteni, legyen szó anyagi, szakmai vagy akár morális segítségről ezzel is átsegítve a szülőket és családokat a nem ritkán nehéz pillanatokon,” kommentálta Kaiserová.
A szervezet, kifejezve háláját, meglepetéssel készült az összes egészségügyi dolgozó számára, névre szóló köszönőleveleik az intenzív osztály munkatársainak mindennapi odaadását és professzionalitását szimbolizálják. A köszönőleveleket országszerte 18 intenzív osztályra juttatták el.

Ezt a gesztust értékelték a neonatológiai osztályok dolgozói is, akik ezt a szülők felőli pozitív visszajelzésként értelmezték. „Úgy gondoljuk, ez a munkánk iránti elégedettség a szülők és családok részéről. Amit teszünk, hivatásból és szívből tesszük mindennap. Munkánk ugyanis nem csak az orvosi feladatok elvégzésből áll. Célunk, hogy a gyerekek olyan gondoskodást kapjanak, hogy amikor elhagyják a kórházat, a lehető legjobb egészségnek örvendjenek és a lehető legkisebb fizikai és mentális nyomot hagyja rajtuk a korai születés,” mondta Ľubica Pejhovská, a pozsonyi Mikuláš Rusnák újszülött klinika helyettese.

A Malíček polgári társulás 2011-ben a szülők kezdeményezésére jött létre azzal a céllal, hogy segítse a koraszülött gyermekeket és családjaikat. A szervezet egyfajta hidat képez a szülők és a szakmai társadalom között, ezzel is javítva a koraszülött gyermekek ellátását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 21. 10:16, szerda | Életmód

A borsó elősegíti a haj növekedését és feszesíti a bőrt

A borsóban található gyulladáscsökkentő és antioxidáns anyagok az érrendszer rugalmasságát és vitalitását is biztosítják.

2024. Július 08. 11:01, hétfő | Életmód

A repülés növeli a trombózis kockázatát

A nyár beköszöntével a szakértők a trombózisos esetek megnövekedett számát észlelték, nemcsak a fokozott folyadékbevitel szükségessége, hanem az utazás miatt is.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.