2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2021. Július 20. 10:04, kedd | Koronavírus
Forrás: cas.sk

Mindent, amit az ellenanyagról tudni kell

Mindent, amit az ellenanyagról tudni kell

A koronavírussal szemben védelmet nyújtó ellenanyag a fertőzést követően legalább kilenc hónapig a testünkben marad, derül ki az Imperial College és a Padovai Egyetem közös kutatásából.

A hírrÅ‘l elÅ‘ször a DPA hírügynökség adott tájékoztatást. Az ellenanyagok mértéke „magas marad”, függetlenül attól, hogy az alany a fertÅ‘zést követÅ‘en produkál-e koronavírusos tüneteket vagy sem. Erre a következtetésre egy észak-olaszországi kutatás után jöttek rá, amikoris a leginkább sújtott régióban vizsgálták a betegségen átesett pácienseket. „A legtöbb esetben elegendÅ‘ mennyiségű ellenanyag termelÅ‘dött, függetlenül attól, hogy a páciens mutatott-e tüneteket vagy sem,” áll a Nature Communicationsben megjelent tanulmány következtetéseiben.

A kutatás során összesen 3000 beteget vizsgáltak meg az észak-olaszországi Vó településen tavaly május és november között. A várost azután izolálta az olasz hadsereg, hogy elsÅ‘ként alakult itt gócpont Európában – tájékoztat a DPA.
A tavaly februárban és márciusban megfertÅ‘zött páciensek 98,8%-nál alakult ki ellenanyag. A kutatócsoport elmondása szerint egyes esetekben még nÅ‘tt is az ellenanyagtermelÅ‘dés mértéke, ami az ismételt fertÅ‘zÅ‘dés és az immunrendszer erÅ‘södése között vont párhuzamot. A tudósok megegyeznek abban, hogy vakcina a régebbi vírusvariánsokkal szemben minimum 6-9 hónapig védelmet biztosít. A Washingtoni Egyetem tanulmánya még messzebb megy: szerintük az oltás nyújthat akár „örökös védelmet” is, de ez több mindentÅ‘l függ. „Jelenleg nincs elegendÅ‘ adatunk a bizonyításhoz, továbbra is vizsgálni fogjuk az ellenanyagok viselkedését,” írta Enrico Lavezzo.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.

2024. Szeptember 11. 14:22, szerda | Közélet

Kiadós csapadékmennyiség várható az ország több részén

Csütörtökön másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben egész Pozsony megyére, Nagyszombat és a Trencsén megye legtöbb járására, valamint Zsolna és Nyitra megye egyes járásaira is.