2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2021. Június 21. 10:51, hétfő | Kzélet
Forrás: profesia.sk / Nyitókép: cas.sk - istock

Mutatjuk, idén melyik végzősökre csapnak le a cégek

Mutatjuk, idén melyik végzősökre csapnak le a cégek

Ezéven a cégek leginkább az informatikát, gépészetet és közgazdaságot végzett diákok után vadásznak. A Profesia.sk munkakereső portál adatait Nikola Richterová szóvivő tette közzé.

A számok alapján a tavalyi, koronavírus sújtotta évben sokkal nehezebb volt a végzősök elhelyezkedése a munkapiacon. Az alacsonyabb érdeklődés szinte az összes szegmenst érintette. „Legyen szó akár informatikáról, technikáról, sportról vagy jogról, a 2019-es adatokhoz képest kevesebben helyezkedtek el a munkapiacon,” nyilatkozta a szóvivő.

A portál egy pontozási rendszerbe helyezte be a tavalyi adatokat, amelyekből kiderült, hogy még mindig az informatika áll az első helyen 4,3-as eredménnyel. Azt követi az építészet (2,5), a közgazdaságtan (2,4), a technika (2,2), a gépészet (2,1) vagy a társadalomtudományok (2,1). A top 10-es listára befértek még olyan szakok, mint a jog, az egészségügy, a bölcsészet és a természettudományok.

Az iskolák esetében a legtöbb végzőst a Közgazdasági egyetemről vitték el a cégek, az EUBA 3,4-es pontszámot kapott. A dobogó második helyére a Szlovák technikai egyetem (STU) állhatott fel, amely 3,3-as eredményt ért el. A szóvivő szerint a két iskola között egyre kisebb a pontszámbeli különbség. A harmadik helyre egy nem fővárosi iskola került, a cégek ugyanis előszeretettel alkalmaznak végzősöket a Zsolnai egyetemről. A top ötben végzett még a Kassai technikai egyetem és a Szlovák Földművelési Egyetem is.

„A szakok esetében az informatika felé billent az elmúlt évek mérlege. Az első nyolcban csak egyetlen olyan szak van, amelynek nincs köze az informatikához vagy az elektrotechnikához, ez pedig a Comenius Egyetem gyógyszerészeti kara, amely tíz helyet javított az előző évekhez képest,” mondta a szóvivő.

Elmondása szerint az idei évben a legnagyobb, 21 helyet javító ugrást a Kassai egyetem építészeti kara hajtotta végre, amely még soha nem végzett ilyen magasan az év végi összesítésekben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 11. 14:22, szerda | Kzélet

Kiadós csapadékmennyiség várható az ország több részén

Csütörtökön másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben egész Pozsony megyére, Nagyszombat és a Trencsén megye legtöbb járására, valamint Zsolna és Nyitra megye egyes járásaira is.

2024. Augusztus 27. 17:59, kedd | Kzélet

Taraba újabb tárgyalásokat folytatott Lantossal Bősről

A mai tárgyalások dinamikája és terjedelme csak megerősíti, hogy mindkét fél meg akar állapodni - magyarázta Taraba.

2024. Augusztus 26. 11:20, hétfő | Kzélet

A szakértők szerint az aszály jelenti majd a legnagyobb problémát a mezőgazdaság számára

A tudósok azt jósolják, hogy a vízhiány problémája súlyosbodni fog Szlovákiában.

2024. Augusztus 13. 10:06, kedd | Kzélet

HŐSÉGRIADÓ: 35 Celsius-fok várható az ország egyes területein

A figyelmeztetések ideiglenesen 13 órától 19 óráig vannak érvényben.