2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2023. Augusztus 18. 17:01, péntek | Életmód
Forrás: tasr

Nagy bajokat okozhat a kezeletlen pikkelysömör

Nagy bajokat okozhat a kezeletlen pikkelysömör

Az Országos Egészségügyi Információs Központ (NCZI) legfrissebb adatai szerint az országban körülbelül 200 000 pikkelysömörben szenvedő ember él, de kevesebb mint egyharmaduk kap szakszerű orvosi segítséget.

A központ statisztikái szerint az elmúlt 10 évben a szlovákiai bőrgyógyászati klinikákon vizsgált pikkelysömörben szenvedő betegek száma átlagosan évi 60 ezer körül mozgott.

Veronika Daničová szóvivő szerint a nem megfelelően kezelt pikkelysömör vagy más néven psoriasis különböző szövődményekhez vezethet, mint például ízületi gyulladás, cukorbetegség, szívbetegség, depresszió. A pikkelysömör súlyos eseteiben a páciensek átlagos várható élettartama 10 évvel rövidül.

,,A kezeletlen vagy nem megfelelően kezelt pikkelysömör a betegek életminőségét jelentősen rontja, miközben jelenleg több olyan kezelés is létezik, amelyek kordában tarthatják a betegséget. Nagyon hatékonynak bizonyul a biológiai kezelés, amely hosszútávú sikert jelent, nagyon kevés mellékhatással.”

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a pikkelysömör bármely életkorban előfordulhat, és leggyakrabban 15 és 35 éves kor között jelentkezik. A pikkelysömör stressz, bakteriális fertőzés, egészségtelen életmód vagy bőrsérülés hatására jelentkezhet először. Súlyosbodhat stresszes időszakokban, terhesség vagy fertőzések idején, de időszakosan is megjelenhet, különösen a téli hónapokban.

A pikkelysömör világszerte a lakosság 2%-át érinti. A pikkelysömörben szenvedő emberek nagy része a betegség enyhe formájában szenved, amely a bőr kevesebb mint 3%-át érinti. A psoriasis egy genetikailag meghatározott betegség, kialakulásának kockázata egy gyermeknél 41%, ha mindkét szülő szenved a betegségben, 14%, ha az egyik szülő.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 21. 10:16, szerda | Életmód

A borsó elősegíti a haj növekedését és feszesíti a bőrt

A borsóban található gyulladáscsökkentő és antioxidáns anyagok az érrendszer rugalmasságát és vitalitását is biztosítják.

2024. Július 08. 11:01, hétfő | Életmód

A repülés növeli a trombózis kockázatát

A nyár beköszöntével a szakértők a trombózisos esetek megnövekedett számát észlelték, nemcsak a fokozott folyadékbevitel szükségessége, hanem az utazás miatt is.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.