2024. szeptember 19, csütörtök - Vilhelmina

Hírek

2023. Július 06. 07:23, csütörtök | Világ
Forrás: teraz.sk

Nagy-Britannia és Lengyelország megerősíti külpolitikai és védelmi együttműködését

Nagy-Britannia és Lengyelország megerősíti külpolitikai és védelmi együttműködését

Az aláírást megelőző találkozón a miniszterek megvitatták az Ukrajnának nyújtott támogatást, valamint az euroatlanti régió védelmét és biztonságát.

Brit tisztviselők szerdán "közeli barátként és értékes szövetségesként" méltatták Lengyelországot. A két ország új partnerségi megállapodást írt alá, amelynek célja az együttműködés elmélyítése a külpolitika és a védelem területén. Erről a TASR számol be a PA Media és a DPA hírügynökségek jelentése alapján.

James Cleverly brit külügyminiszter és Ben Wallace védelmi miniszter lengyel kollégáikkal, Zbigniew Raóval és Mariusz Blaszczakkal közös prioritásokról állapodtak meg többek között Fehéroroszország és Kína ügyében - közölte a brit védelmi minisztérium.

A 2030-ig tartó új stratégiai partnerség a 2017-es brit-lengyel szerződésre épül. Cleverly egy már eddig is erős szerződés továbbfejlesztéseként és megerősítéseként jellemezte. "A kapcsolatunk jó, számos regionális és globális kérdésben természetes egyetértésben találjuk magunkat" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy ez az egyik igazán pozitív pontja Nagy-Britannia nemzetközi kapcsolatainak.

Az aláírást megelőző találkozón a miniszterek megvitatták Ukrajna támogatását, valamint az euroatlanti térség védelmét és biztonságát. "Lengyelországgal, történelmi védelmi partnerünkkel és NATO-szövetségesünkkel együtt az Egyesült Királyság megvédi a NATO keleti szárnyát és támogatja Ukrajnát az orosz agresszióval szemben" - mondta Wallace.

forrás: teraz.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 21. 10:04, szerda | Világ

Az 1968-as augusztusi megszállás véget vetett a prágai tavasznak és elkezdődött a “normalizáció”

Az invázió a második világháború vége óta a legnagyobb fegyveres akció volt Európában, amely 1968. augusztus 20. és 21. között kezdődött.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.