2024. szeptember 19, csütörtök - Vilhelmina

Hírek

2024. Július 10. 12:00, szerda | Helyi
Forrás: samorin.sk

Napszúrásveszély! Másodfokú hőségriasztás van érvényben

Napszúrásveszély! Másodfokú hőségriasztás van érvényben

Másodfokú hőségriasztás van érvényben ma, július 10-én Szlovákia déli járásaiban, a nappali csúcshőmérséklet meghaladhatja a 37 °C-t.

Ezzel összefüggésben a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) szakemberei azt tanácsolják: ne becsüljük le a hÅ‘ségben a napszúrás kockázatát. Hangsúlyozták a megfelelÅ‘ öltözék fontosságát, a magas UV-faktorú naptej, illetve a fejfedÅ‘ használatát a napon.

„A hÅ‘kimerülés vagy hÅ‘guta a szervezet olyan túlhevülését jelenti, amely közvetlen napsugárzás nélkül is bekövetkezhet. Napszórásról akkor van szó, mikor a napsütés okozza a szervezet túlhevülését. Mindkét esetre jellemzÅ‘ a fejfájás, hányinger, ájulás, szédülés, felszínes és gyors légzés, szapora pulzus, megemelkedett testhÅ‘mérséklet és hányás” – tették közzé.

Ha valaki az említett tüneteket produkálja, akkor hűvös helyre kell Å‘t vinni, és stabilizálni kell a testhelyzetét.

„Vegyék le róla a fölösleges ruhákat, a cipÅ‘t és a zoknit is beleértve. Fokozatosan hűtsük a testét. Legjobb a borogatás. A zuhany és a fürdÅ‘ nem ajánlott. Kis adagokban adagoljuk a folyadékot, legjobb kanállal. Nem tanácsoljuk nagyobb mennyiségű víz bevitelét a szervezetbe” – emlékeztettek a szakértÅ‘k. Az állapot romlása esetén segítséget kell hívni a 155-ös vagy a 112-es telefonszámon.

Forrás: TASR, SHMÚ

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.

2024. Szeptember 11. 14:22, szerda | Közélet

Kiadós csapadékmennyiség várható az ország több részén

Csütörtökön másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben egész Pozsony megyére, Nagyszombat és a Trencsén megye legtöbb járására, valamint Zsolna és Nyitra megye egyes járásaira is.