2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2022. Március 27. 23:32, vasárnap | Tech
Forrás: NASA / Big Think

NASA: Harminc év alatt ötezer exobolygót sikerült felfedeznünk

NASA: Harminc év alatt ötezer exobolygót sikerült felfedeznünk

Kerek mérföldkőhöz érkezett a tudomány. A NASA adatbázisában megjelent az 5000. felfedezett exobolygó, ehhez pedig mindössze harminc évre volt szükségünk.

Az exobolygók területén folyamatosan számolunk be az újabb és újabb fejleményekrÅ‘l, legutóbb például két érdekes példányról rántottuk le a leplet, az ehhez kapcsolódó tanulmány és a további részletek révén. Most a NASA közölte, hogy szép kerek számot értünk el, a teljes adatbázisban ugyanis már több mint 5 ezer planéta szerepel.

A JPL hivatalos oldalán találjuk meg a napokban megjelent közleményt, amelyben a fenti szám elérésérÅ‘l adnak hírt. Fontos leszögezni, hogy mindegyik, az említett adatbázisban listázott exobolygó visszaigazoltnak számít, ezek ugyanis a szakemberek által szemügyre vett, a fÅ‘bb követelményeknek eleget tevÅ‘ tanulmányokban bukkantak fel, létezésüket pedig mások is megfelelÅ‘ módon jelezték. Kiemelik, hogy az elsÅ‘ példányokat 30 évvel ezelÅ‘tt, 1992 januárjában jelentették be, akkor egy tÅ‘lünk 2300 fényévre lévÅ‘ neutroncsillag körül bukkantak két égitestre, amelyek a Föld tömegének nagyjából négyszeresével rendelkeznek, ám míg a halott csillag esetében elvégzett munka arra utalt, hogy ezen bolygók számos helyen megtalálhatók, a felhasznált módszer csak a pulzároknál volt bevethetÅ‘, így szükség volt az egyéb eljárások kialakítására.

Erre szép fokozatosan került sor, miután ugyanazon csillagnál egy harmadik, jóval kisebb példányt igazoltak vissza, még 1994-ben. Az azóta eltelt idÅ‘szakban kialakult az áthaladásos módszer, amely arra támaszkodik, hogy az adott csillag körül keringÅ‘ bolygó idÅ‘rÅ‘l-idÅ‘re kitakarja a fény egy részét, amit mi megfelelÅ‘ módon detektálhatunk, de a vöröseltolódás ténye, vagyis a kísérÅ‘ bolygók saját csillagukra kifejtett gravitációs hatása, a beérkezÅ‘ fényben ennek révén bekövetkezÅ‘ változás is nagyon hasznossá vált, ezzel ugyanis olyan bolygókat igazolhatunk vissza, amelyek közvetlen módon nem jelennek meg a rögzített felvételeken. A 2009-ben fellÅ‘tt Kepler-űrteleszkóp egymaga 3 ezer visszaigazolt planétáért felel, további 3 ezer még vár a saját sorára.

A terület kapcsán arról sem feledkezhetünk el, hogy nagyon sok részlet még mindig ismeretlen számunkra, tudásunk jelenlegi határai azonban fokozatosan szorulnak vissza, ahogy újabb és újabb példányokra bukkanunk, olyan helyeken, amelyek korábban nagyon meglepÅ‘nek tűntek volna. A hangsúly most az új teleszkópokon lesz, ezek közül a James Webb és a Nancy Grace Roman emelkedik ki, amelyek várhatóan számos további bolygót jelenítenek majd meg nekünk.

Címkék: exobolygók, NASA, tudomány

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.

2024. Szeptember 11. 14:22, szerda | Közélet

Kiadós csapadékmennyiség várható az ország több részén

Csütörtökön másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben egész Pozsony megyére, Nagyszombat és a Trencsén megye legtöbb járására, valamint Zsolna és Nyitra megye egyes járásaira is.