2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2021. December 27. 00:08, hétfő | Tech
Forrás: Youtube Toyota / Chasing Cars

Nem aprózza el a Toyota: harminc új e-autót készül piacra dobni

Nem aprózza el a Toyota: harminc új e-autót készül piacra dobni

A japán cég volt a hibrid autók úttörője, de a tisztán elektromos gépjárművek versenyébe komoly spéttel szálltak be a konkurenciához képest – most ezt a lemaradást készülnek behozni, nem kis elánnal.

A Toyota kapcsán hosszú évekig nem olvashattunk komoly stratégiai váltásról, a hibridek mellett ugyanis nem rántották le a leplet egy tisztán elektromos modellrÅ‘l. A helyzet most változik, legutóbb arról írtunk, hogy a cég egyértelműen az elektromobilitás felé fordul, most pedig összesen 30 eltérÅ‘ modellt, azok megjelenését vetítik elÅ‘re.

A szegmenst uraló japán gyártó a napokban jelentette be a vezetés fÅ‘bb elképzeléseit, amelyek az évtized végéig, illetve a 2035-ig terjedÅ‘ idÅ‘szakra vonatkoznak. A cég elnöke, Akio Toyoda, kiemelte, hogy az évtized végéig, vagyis 2030-ig összesen 30 eltérÅ‘, tisztán elektromos modellt mutatnak majd be, az idÅ‘szak végén pedig már évente 3,5 millió e-autót értékesítenének, ami jól jelzi az ambíciók meglétét. Eközben a karbonsemleges jellegen is komolyan dolgoznak majd, 2035-re ugyanis már a saját üzemekben is elérnék a most kitűzött célt, vagyis a gyártási folyamat során is megtalálnák a sokak által (egyelÅ‘re inkább csak szavakban) tervezett ideális egyensúlyt. Megtudtuk azt is, hogy már hosszú évek óta dolgoznak a saját akkumulátorokon, a szeptemberi bejelentésben megemlített 1,5 billió jenes befektetés összegét pedig kereken 2 billióra növelik.

A jelenlegi helyzet kapcsán a cégvezetÅ‘ elmondta, hogy több mint 100 hagyományos, belsÅ‘égésű, hibrid, illetve üzemanyagcellás változatot kínálnak több mint 170 országban. Ezekhez csatlakozik a Lexus 30-nál is több hasonló megoldása, amelyeket nagyjából 90 országban kínálnak a vásárlóknak, az évtized végéig terjedÅ‘ idÅ‘szakban azonban drasztikusan megváltoznak majd a körülmények, ugyanis ez utóbbi márka addigra Észak-Amerikában, Európában, valamint Kínában már évente 1 millió elektromos járművet értékesíthet, 5 évvel késÅ‘bb pedig már a teljes kínálat ilyen fejlesztésekbÅ‘l állna össze, vagyis 2035-re teljesen kisöpörnék a hagyományos autókat.

Meglátjuk, a hatalmas gyártó milyen gyorsan tudja majd megvalósítani a jelenlegi elképzeléseket, az biztos, hogy a területen jelen lévÅ‘ szereplÅ‘k dolga ezzel alaposan megnehezül.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.

2024. Szeptember 11. 14:22, szerda | Közélet

Kiadós csapadékmennyiség várható az ország több részén

Csütörtökön másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben egész Pozsony megyére, Nagyszombat és a Trencsén megye legtöbb járására, valamint Zsolna és Nyitra megye egyes járásaira is.