2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2022. Szeptember 21. 18:34, szerda | Tech
Forrás: Getty Images Signature • Canva

Nem működik valami acélosan a Youtube dislike-gombja

Nem működik valami acélosan a Youtube dislike-gombja

A lehetőséget még tavaly vezette be a cég. A NEM TETSZIK gomb eredeti célja az volt, hogy az érintett videóhoz hasonló tartalom, ill. téma többé nem jelenik meg a kínálatunkban.

A YouTube tavaly novemberben elrejtette a Dislike-számlálóját, hogy ne legyen látható, hogy hány embernek nem tetszett egy videó. Az információ azután kizárólag a YouTube-csatornák üzemeltetÅ‘inek volt elérhetÅ‘. Az indoklás alapján a módosítással a platform a felhasználók jólétét akarta védeni és megakadályozni a célzott Dislike-kampányok folytatását, valamint így a portál kevésbé "mérgezÅ‘" lehet.

A Mozilla most készített egy tanulmányt, amelynek keretében azt vizsgálta, hogy a Dislike (Nem tetszik), a Nem érdekel és a Nem ajánlom tovább a csatornát funkciók mennyire működnek a gyakorlatban. Nos, kiderült, hogy Dislike a vártnál kevésbé jól működik. A YouTube algoritmusa pont ezen gombok segítségével lehetÅ‘vé tesz egy bizonyos fokú személyre szabást. Az így megjelölt videók és a hozzájuk illeszkedÅ‘ javaslatok elvileg ritkábban kerülnek a felhasználó kezdÅ‘lapjára. A Mozilla tanulmánya megállapította, hogy a gombok a korábbi helyzethez képest aligha jelentenek különbséget és még a legjobb esetben is csak a nem kívánt témák körülbelül felét távolítják el. A legrosszabb esetben a gombok nagyrészt nem töltik be a funkcióikat és ezért nem használhatók érdemben.

Több mint 20 000 YouTube-felhasználó jelentkezett önként az adatgyűjtésre. A Mozilla Regretsreporter nevű eszközét használták. Amikor egy videó nem tetszett, a tesztalanyoknak az adott gombra kellett kattintaniuk. A vizsgálati alanyokat azonban három csoportra osztották. A gombok minden esetben más hatást váltottak ki: volt, akinek nem tetszett az adott tartalom, mást nem érdekelt vagy nem ajánlotta az adott YouTube-csatornát.

"A kontrolljaink nem szűrnek ki teljes témákat vagy nézeteket, mivel ez negatív hatással lehet a nézÅ‘kre, például visszhangkamrákat hozhat létre (azaz csak a nekik tetszÅ‘ véleményeket látják). A Mozilla jelentése nem vette figyelembe, hogyan működnek a rendszereink valójában, így nehéz volt számunkra betekintést nyerni a vizsgálatba" - kommentálta a tanulmányt Elena Hernandez, a YouTube szóvivÅ‘je.

Címkék: dislike-gomb, funkció, Tech, youtube

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.

2024. Szeptember 11. 14:22, szerda | Közélet

Kiadós csapadékmennyiség várható az ország több részén

Csütörtökön másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben egész Pozsony megyére, Nagyszombat és a Trencsén megye legtöbb járására, valamint Zsolna és Nyitra megye egyes járásaira is.