2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2021. Május 03. 10:26, hétfő | Tech
Forrás: TechRadar

Németország: érkeznek a robottaxik

Németország: érkeznek a robottaxik

A Mobileye robottaxija nemsokára ellepheti a német utakat, sőt Izraelben és más országokban is hamarosan bevetik az új technológiát.

Az Intel 2017-ben vásárolta meg a Mobileye nevű céget, amely tavaly augusztusa óta Münchenben teszteli a robotautóit. A használt gépkocsik a Ford átalakított modelljei és eddig mindegyik járműben volt egy vészhelyzetben beavatkozó biztonsági sofÅ‘r.

Johann Jungwirth, a Mobileye önállóan közlekedÅ‘ autókhoz fejlesztett megoldásokért felelÅ‘s alelnöke most aztközölte, hogy ha minden feltétel adott lesz, akkor Németországban nagyon szeretnék már jövÅ‘re elindítani a szolgáltatásukat. Ez azt jelentené, hogy az eredeti terveknél sokkal korábban vezethetnék be az ajánlatukat. Viszont ehhez az is kellene, hogy a német parlament (Bundestag), a szövetségi tanács (Bundesrat) és a kormány nevében a közlekedési minisztérium a nyáron elfogadja az autonóm közlekedésrÅ‘l szóló törvényt, mert a robottaxik csak ennek bevezetése esetén kezdhetnek közlekedni az utakon.

A német hatóságok egyébként eleve úgy tervezték, hogy a nyárig teremtik meg a szükséges jogszabályi keretfeltételeket. Jungwirth hozzátette, hogy már önmagában a törvény elfogadása is elegendÅ‘ lenne ahhoz, hogy az európai uniós tagállamban bárki vezetÅ‘ nélküli közlekedési megoldásokat üzemeltethessen.

A Mobileye úgy számol, hogy 2022-ben Tel-Avivban indítja el az elsÅ‘ vezetÅ‘ nélküli közlekedési ajánlatát, ehhez még várják az illetékes izraeli hatóságok engedélyét. A társaság számos más városban is hasonló lépésre készül. Minden esetben a gépkocsikban már nem lesz jelen a vészhelyzetekben beavatkozó biztonsági sofÅ‘r és elérhetÅ‘vé válnak a robottaxi-flották.

Jungwirth tavaly novemberben azt mondta, hogy azt tervezik, hogy két éven belül vészhelyzetben beavatkozó biztonsági sofÅ‘rök nélkül közlekedhetnek majd a járműveik és akkor szeretnék az elsÅ‘ autonóm autóflottákat létrehozni. Az ügyfelek várhatóan 2025-tÅ‘l vásárolhatják meg a robotpilótával felszerelt autókat és azokban kormány sem lesz.

Címkék: Mobileye, németország

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.

2024. Szeptember 11. 14:22, szerda | Közélet

Kiadós csapadékmennyiség várható az ország több részén

Csütörtökön másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben egész Pozsony megyére, Nagyszombat és a Trencsén megye legtöbb járására, valamint Zsolna és Nyitra megye egyes járásaira is.