2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2022. Május 01. 21:01, vasárnap | Világ
Forrás: Bloomberg

Olajembargót tervez az EU Oroszországgal szemben

Olajembargót tervez az EU Oroszországgal szemben

Az Európai Unió az orosz olajra vonatkozó importtilalmat fog javasolni az év végéig, addig fokozatosan bevezetett korlátozásokkal,” írja belső forrásokra hivatkozva a Bloomberg.

Az EU azt is szorgalmazni fogja, hogy több orosz és fehéroroszországi bankot zárjanak ki a SWIFT nemzetközi fizetési rendszerből, köztük a Sberbankot is – nyilatkozták a Bloombergnek a nevük elhallgatását kérő források. Fehéroroszország az orosz invázió segítésében játszott szerepe miatt kerülne be a csomagba, többek között azért, mert az offenzíva kezdetén a csapatok állomáshelyeként szolgált.

A források szerint az új szankciókról már a jövő héten döntés születhet az EU-s nagykövetek találkozóján. Ez lesz az Unió hatodik szankciós csomagja a február 24-i események óta. Mint tudjuk, a szankciók érvénybe léptetéséhez mind a 27 tagállam beleegyezése szükséges, Magyarország azonban már régóta ellenzi az Oroszországgal szembeni szigorításokat - elsősorban az olaj- és a földgázimport területén.

A javasolt intézkedések, amelyek az EU hatodik szankciócsomagját alkotnák azóta, hogy Oroszország februárban megtámadta Ukrajnát, még nem kerültek hivatalosan előterjesztésre, és még változhatnak.

Az uniós szankciók elfogadásához mind a 27 tagállam támogatására szükség van, és több ország - például Magyarország - régóta ellenzi az orosz olajimportot célzó intézkedéseket. A Bloomberg a héten arról számolt be, hogy Németország, amely korábban szintén ellenállt, áldását adta a fokozatos tilalomra.

Robert Habeck német gazdasági miniszter csütörtökön a ZDF közszolgálati televíziónak adott interjújában azt mondta, hogy Berlin nem állna egy olajembargó útjába, de szkepticizmusának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy ez lenne a leghatékonyabb eszköz Vlagyimir Putyin elnök és gazdasága ellen.

2019-ben az EU nyersolajimportjának csaknem kétharmada Oroszországból származott. Az EU mintegy 44 milliárd euró (46 milliárd dollár) értékben importált fosszilis tüzelőanyagokat Oroszországból az ukrajnai invázió óta.

Címkék: embargó, EU, olaj, Oroszország

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 21. 10:04, szerda | Világ

Az 1968-as augusztusi megszállás véget vetett a prágai tavasznak és elkezdődött a “normalizáció”

Az invázió a második világháború vége óta a legnagyobb fegyveres akció volt Európában, amely 1968. augusztus 20. és 21. között kezdődött.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.