2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2021. December 22. 22:50, szerda | Koronavírus
Forrás: TASR / ma7.sk

OP-kategóriába kerülhetnek azok, akiknek orvos igazolja, hogy nem mehetnek oltásra

OP-kategóriába kerülhetnek azok, akiknek orvos igazolja, hogy nem mehetnek oltásra

Az oltást egészségügyi okokból nem vállalókat valószínűleg az oltottak és a betegségen átesettek csoportjába rakják, így végre rendeződhet a nem oltható polgárok helyzete.

Azokat, akik nem oltathatják be magukat a COVID-19 betegség ellen, az OP (oltottak, gyógyultak) kategóriába fogják sorolni. Az oltás alóli kivételt igazoló tanúsítvány mellett fel kell majd mutatniuk egy negatív PCR tesztet is. A szűrÅ‘vizsgálat számukra ingyenes lesz. ErrÅ‘l Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivÅ‘je tájékoztatott szerdán – írja a MA7.sk cikke. Az ide soroltak számára ingyenes lesz a PCR-tesztelés.

A Közegészségügyi Hivatal két, december 23-án érvénybe lépÅ‘ rendeletben rendezné a helyzetet. Az oltást egészségügyi okokból nem vállaló polgárok az OP-rezsimbe kerülnek, de PCR-teszt esetében 72, antigénteszt esetében pedig 48 óránál nem régebbi mintát kell felmutatniuk. Az ellenjavaslatokat tartalmazó igazolást a szakorvos, a körzeti orvos és a gyermekorvos is kiadhatja. A kategóriába tartozó páciensek egy külön nyilvántartásba kerülnek. „A téves vagy hamis ellenjavallatért az orvos tehetÅ‘ felelÅ‘ssé,” figyelmeztetett Eliášová. „Átmeneti ellenjavallat esetén a páciens állapotának stabilizálódása után, illetve legalább három havonta meg kell vizsgálni, hogy fennáll-e még az ellenjavallat, az eredményt pedig fel kell tüntetni a tanúsítványon,” zárta a szóvivÅ‘.

Címkék: koronavírus, oltás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.

2024. Szeptember 11. 14:22, szerda | Közélet

Kiadós csapadékmennyiség várható az ország több részén

Csütörtökön másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben egész Pozsony megyére, Nagyszombat és a Trencsén megye legtöbb járására, valamint Zsolna és Nyitra megye egyes járásaira is.