2024. szeptember 19, csütörtök - Vilhelmina

Hírek

2023. Március 31. 09:10, péntek | Magyarország
Forrás: teraz.sk

Oroszország az ellenséges országok listájára helyezte Magyarországot

Oroszország az ellenséges országok listájára helyezte Magyarországot

Az Európai Unió már a kezdetektől fogva különálló entitásként szerepelt a listán, de Magyarország - több más uniós állammal ellentétben - név szerint nem került fel.

Oroszország felvette Magyarországot az úgynevezett "ellenséges országok" listájára. Erről az index.hu számolt be csütörtökön a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökségre hivatkozva a TASR budapesti tudósítója.

A listát az ukrajnai háború kitörése után hozták létre, és az oroszok számos szankciót vezettek be a rajta szereplő országok ellen. Ezek közül az egyik legjelentősebb intézkedés, hogy a listán szereplő országok csak rubelben fizethetnek az orosz gázért.

Az Európai Unió eleve különálló entitásként szerepelt a listán, de Magyarország - több más uniós állammal ellentétben - név szerint nem került fel. Később más uniós tagállamok is felkerültek a listára, tavaly nyáron pedig Szlovákia, Szlovénia, Horvátország, Görögország és Dánia került fel a listára - írja az index.hu.

Oroszország budapesti nagykövete, Jevgenyij Sztanyiszlavov a RIA Novosztyinak elmondta, hogy Magyarország azért került fel a listára, mert jóváhagyta az oroszellenes szankciókat. A diplomata megjegyezte, hogy egyébként a budapesti kormány pragmatikus álláspontot képvisel a háborús kérdésben, és nem enged a NATO és az EU nyomásának, de tény, hogy Magyarország aláírta az összes brüsszeli szankciócsomagot, és be kell tartania azokat. Ezért Oroszországgal szemben ellenséges országnak minősült, amellyel szemben megtorló intézkedéseket lehet hozni.

Stanislav szerint a szankciók a magyar-orosz együttműködés minden területét negatívan érintik; a politikát, a kultúrát és a gazdaságot. A nagykövet rámutatott, hogy még az orosz nagykövetségen sem tudnak normálisan dolgozni. Hozzátette azonban, hogy a magyar fél továbbra is nyitott a konstruktív párbeszédre, és a diplomáciai csatornák továbbra is nyitva állnak.

forrás: teraz.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 28. 14:28, szerda | Magyarország

Pusztító vihar tombolt Magyarországon

A tűzoltók a villámlás és a kidöntött fák okozta károk helyreállításán dolgoznak. A vihar autókat, épületeket és utakat rongált meg.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.