2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2023. Április 03. 08:56, hétfő | Világ
Forrás: teraz.sk

Párizsban betiltják a megosztott elektromos rollereket

Párizsban betiltják a megosztott elektromos rollereket

A párizsi lakosok vasárnap népszavazáson elsöprő többséggel szavaztak a megosztott elektromos rollerek betiltásáról a francia főváros utcáin. A TASR az AFP jelentése alapján számol be erről.

A szavazók csaknem 90 százaléka szavazott a megosztott elektromos rollerek betiltása mellett Párizsban - derül ki a hivatalos eredményekből. A francia főváros ezzel az első európai főváros lesz, ahol ilyen tilalom lép életbe.

"Boldogok vagyunk. Több mint négy éve küzdünk ezért" - mondta Arnaud Kielbasa, az Apacauvi nevű szervezet társalapítója, amely az elektromos rollerek baleseteiben megsérült embereket képviseli,

A járművek üzemeltetői szerint igazságtalanul teszik őket felelőssé a párizsi utcák kaotikus jellegéért.

A megosztott elektromos rollerek 2018-ban kezdték meg működésüket a francia fővárosban. Működésüket azonban fokozatosan korlátozták, például a sebesség csökkentésével, külön kijelölt parkolási zónák kialakításával vagy az üzemeltetők számának korlátozásával.

A párizsi lakosoknak azonban még ezek az intézkedések sem voltak elégségesek - panaszkodtak az alkoholos befolyásoltság alatti vakmerő vezetésre, valamint a járdákon tapasztalható rendetlenségre.

A népszavazás eredményét követően Anne Hidalgo párizsi polgármester várhatóan nem hosszabbítja meg a francia fővárosban működő három elektromos rollerekölcsönző cég - a Lime, a Dott és a Tier - szerződését. A jelenlegi szerződések augusztus végéig érvényesek.

A tilalom nem érinti a magántulajdonban lévő elektromos rollerek használatát, amelyekből a helyi közlekedési minisztérium szerint tavaly 700 ezer darabot adtak el Franciaországban.

forrás: teraz.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 21. 10:04, szerda | Világ

Az 1968-as augusztusi megszállás véget vetett a prágai tavasznak és elkezdődött a “normalizáció”

Az invázió a második világháború vége óta a legnagyobb fegyveres akció volt Európában, amely 1968. augusztus 20. és 21. között kezdődött.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.