2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2020. December 11. 15:21, péntek | Koronavírus
Forrás: TASR

Péntektől bezárnak a kávézók teraszai

Péntektől bezárnak a kávézók teraszai

Péntektől bezárnak az éttermek és kávézók teraszai, mostantól csak futárral vagy elvitelre rendelhetünk a vendéglátóipari egységektől.

A legújabb változásokat a szlovák Közegészségügyi Hivatal dolgozta és adta ki rendelet formájában a központi válságstáb döntése alapján. A döntést Ján Mikas szlovák tisztifÅ‘orvos azzal indokolta, hogy napról napra nÅ‘ a koronavírus-fertÅ‘zöttek és halálozások száma, illetve fogynak az e célra kijelölt kórházi ágyak. Hangsúlyozta, hogy ebben a helyzetben a járványügyi szakértÅ‘k fÅ‘ célja az emberek egészségének és életének védelme. „Kötelességünk olyan rendeleteket elfogadni, amelyek csökkentik a fertÅ‘zés terjedésének veszélyét. A késÅ‘bbi kompenzációs eljárások kidolgozása a felelÅ‘s tárcák feladata,” mondta Mikas.

A teraszok bezárásáról szóló döntés elmondása szerint „nehéz szülés volt“, folyamatosan halasztgatták. „Nagyon sajnáljuk, de nem tehetjük ki az embereket továbbra is közvetlen fertÅ‘zésveszélynek. Amíg nincs elérhetÅ‘ oltóanyag, le kell csökkentenünk az emberi találkozások számát és a mobilitás mértékét,” összegezte a tisztifÅ‘orvos. A Pomoc pre gastro kezdeményezés szerint a jelenlegi rendeletek mélyen fogják érinteni az egész, koronakrízis által így is tönkretett gasztronómiát. A kinti teraszok működtetése volt a kezdeményezés szerint sokak számára az egyetlen esély és az utolsó remény, hogy átvészelik a telet, illetve a következÅ‘ hónapokat. A Zachráňme gastro kezdeményezés éles kritikával illette a döntés azon részét, mely szerint a bevásárlóközpontok, templomok és élelmiszer üzletláncok továbbra is nyitva maradnak, s ezáltal ezek továbbra is „tömhetik a zsebeiket“, az éttermeknek pedig befellegzik. A rendelet értelmében az autóiskolák folytathatják a tanítást online formában.

Címkék: koronavrus, teraszok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.

2024. Szeptember 11. 14:22, szerda | Közélet

Kiadós csapadékmennyiség várható az ország több részén

Csütörtökön másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben egész Pozsony megyére, Nagyszombat és a Trencsén megye legtöbb járására, valamint Zsolna és Nyitra megye egyes járásaira is.