2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2021. Február 02. 14:31, kedd | Tech
Forrás: TechRadar

Pert fontolgat az Apple ellen a Facebook

Pert fontolgat az Apple ellen a Facebook

A közösségi platform a reklámbevételét félti az új adatvédelmi előírásoktól.

A The Information bennfentesekre hivatkozva írta meg, hogy a Facebook versenykorlátozást kifogásoló keresetet készít elÅ‘ az Apple ellen, mert álláspontja alapján az óriáscég az új adatvédelmi szabályaival jelentÅ‘s mértékben megnehezíti más társaságok számára a hirdetési tevékenységük folytatását. Mindez pedig a közösségi platform képviselÅ‘i szerint könnyen kimerítheti a piaci pozícióval való visszaélés fogalmát.

A vita alapját az jelenti, hogy az iOS 13 operációs rendszerig az Apple az alkalmazásoknál szabad hozzáférést biztosított a hirdetési azonosítóhoz (IDFA), amely minden egyes mobilkészülék esetében egy egyértelmű jelölés volt és amelyet a felhasználók, az Androidnál alkalmazott megoldáshoz hasonlóan, kérésre kikapcsolhattak. Az év elején bevezetett App Tracking Transparency nevű védelmi funkció viszont pont fordítva működik és elvárja, hogy az emberek hozzájáruljanak a programok általi követéshez. A Facebook mellett számos fejlesztÅ‘ is úgy vélte, hogy az internetezÅ‘k kétharmada nem fogja ezt az engedélyt megadni és ezáltal a piac szereplÅ‘i komoly reklámbevételektÅ‘l eshetnek majd el. A Facebook konkrétan a hirdetési bevételek megfelezÅ‘désétÅ‘l tart.

Ezzel párhuzamosan az Apple ellen felmerült az a vád is, hogy a módosított gyakorlattal a saját szolgáltatásait hozta kedvezÅ‘bb helyzetbe, és azokkal más piaci szereplÅ‘k, például a Facebook az eddiginél nehezebben tudnak majd versenyezni. A kiszivárgott információk alapján a vádak nem egyik pillanatról a másikra, hanem nagyon is tudatosan fogalmazódtak meg az elmúlt hónapokban. Ugyanakkor voltak olyan vélemények a Facebookon belül is, hogy adatvédelmi kérdésekben pont nem a társaságnak kellene "hÅ‘zöngenie", tekintve, hogy az elmúlt években számos adatvédelmi botránya volt.

Címkék: apple, Facebook, per

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.

2024. Szeptember 11. 14:22, szerda | Közélet

Kiadós csapadékmennyiség várható az ország több részén

Csütörtökön másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben egész Pozsony megyére, Nagyszombat és a Trencsén megye legtöbb járására, valamint Zsolna és Nyitra megye egyes járásaira is.