2024. szeptember 19, csütörtök - Vilhelmina

Hírek

2023. Május 16. 09:24, kedd | Kultúra
Forrás: teraz.sk

Pozsonyban kezdetét veszi a Minifestival európskeho filmu 5x5 filmfesztivál

Pozsonyban kezdetét veszi a Minifestival európskeho filmu 5x5 filmfesztivál

A legjobb európai filmek ingyenesen megtekinthetők lesznek öt szlovákiai városban.

Minifestival európskeho filmu 5x5 filmfesztivál kedden veszi kezdetét Pozsonyban. Az utazó rendezvény 17. kiadása május 24-ig tart. A legjobb európai filmeket ingyenesen vetítik öt szlovákiai városban. Pozsonyból Besztercebányára, Kassára, Eperjesre és Zsolnára utazik a műsor. Erről a TASR tájékoztatja a Szlovák Filmintézet (SFÚ).

A műsor öt európai címet hoz el a régiókba, amelyeket az EU Kreatív Európa - MEDIA programja támogat. A programban olyan díjnyertes címek szerepelnek, mint Ruben Östlund rendező A szomorúság háromszöge (Svédország, Franciaország, Nagy-Britannia, Németország, 2022) című szatirikus vígjátéka, amely a 2022-es cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon elnyerte az Arany Pálmát, vagy a Marie Kreutzer rendezőnő (Ausztria, Luxemburg, Németország, Franciaország, 2022) által készített, Sissi osztrák császárnőről szóló életrajzi történelmi történet, a Fűző. Szintén a programban szerepel az Oscar-jelölt Fernando León de Aranoa rendező The Good Boss című fekete komédiája (Spanyolország, 2022).

Az európai filmek rajongói láthatják még Radu Jude Smolný pich aneb Pitomý porno című vígjátékdrámáját (Románia, Horvátország, Csehország, Luxemburg, 2021), amely a Berlinalén a legjobb filmnek járó Arany Medvét nyerte el, valamint Adam Sedlák Banger című drámáját (Csehország, 2022). A film története egy péntek esti vad kaland, amikor a fiatal zenész, Adam megpróbál nevet szerezni magának, és elkészíteni a rapbangerét. "A film hangulatának, kompromisszummentes, eredeti stílusának és váratlan humorának köszönhetően a Karlovy Vary-i Filmfesztivál egyik legnagyobb filmes eseménye lett, és lelkes visszajelzéseket kapott a kritikusoktól és a közönségtől egyaránt" - idézi fel a BFZ.

Minifestival európskeho filmu 5x5 filmfesztivált a Creative Europe Desk Slovakia szervezi, együttműködve az Európai Bizottság szlovákiai képviseletével, amely a rendezvény védnökségét vállalta, az Európai Parlamenttel, a Europe Directtel és a Continental Filmmel.

forrás: teraz.sk

Címkék: film, mozi, pozsony

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 26. 10:24, hétfő | Kultúra

A nagyszombati Nyugat-szlovákiai Múzeumban nyílik kiállítás az SNP 80. évfordulója alkalmából

A mozgósítást, a nagyszombati helyőrségnek a felkelésre való indulását és újjászervezését a kiállítás tematikus egységei külön-külön dokumentálják.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.