2024. szeptember 19, csütörtök - Vilhelmina

Hírek

2023. Február 08. 17:56, szerda | Helyi
Forrás: startitup.sk

Pozsonyban ma csillagászati összegeket kérnek egy albérletért

Pozsonyban ma csillagászati összegeket kérnek egy albérletért

Csillagászati magasságokba emelkedtek az ingatlanárak a fővárosban. A legnagyobb érdeklődés a kétszobás lakások iránt van, a bérleti díjak pedig vélhetően továbbra is növekedni fognak.

Szakértő: Az átlagos bérleti díj megközelíti az 1000 eurót, talán még meg is haladja.

Az összes lakáskategória kínálata egyenletesen csökkent, míg a bérleti díjak átlagosan akár 35%-kal is emelkedtek. A kínálat nem csak a megnövekedett kereslet miatt csökkent, hanem amiatt is, hogy összességében kevesebb lakás került kiadó sorba. Erről a HERRYS ingatlaniroda sajtóközleményben tájékoztat. Szokásos negyedéves jelentésében értékelte az elmúlt egy év ingatlanpiaci helyzetét, és minősített becsléseket közöltek az egyes piacok helyzetének további alakulására vonatkozóan.

Míg a tavalyi év első felében havonta átlagosan 2700 új ajánlat volt elérhető, addig a második félévben már csak 1200 volt ez a szám. A bérleti piacot a kétszobás lakások uralják (kb. 40%), de a jelek szerint a legnagyobb igény is ezen lakások irányába mutat.

„A kiadó lakások kínálatának csökkenése nemcsak a háborús menekültek iránti megnövekedett kereslet következménye, hanem a saját lakások összességében csökkenő elérhetősége is. Egy 50 m2 alapterületű standard lakás esetében a kínálat a 2013-as szintre esett vissza.” – magyarázza Martin Marsina, az RK HERRYS partnere.

A szakember szerint a lakáshitel törlesztése átlagosan a pozsonyi átlagos nettó fizetésű, két főből álló háztartás nettó jövedelmének 35 százaléka, nem számítva a rezsi és egyéb szolgáltatások költségeit. Az így beállított trend mellett továbbra is keresletnövekedésre számíthatunk, a bérleti díjak pedig tovább drágulnak mindaddig, amíg a hitel törlesztése és a bérleti díj összege nem lesz egyenlő.

Az emelkedő kamatlábak megemelték az árakat is

„Az átlagos bérleti díj Pozsonyban megközelíti az 1000 eurót, talán még meg is haladja azt. Az emberek most nem akarnak lakást venni, nincs jelzáloghitelük, gyakran az egyetlen lehetőség a bérlés, ami azt is jelenti, hogy a bérleti díjak valószínűleg tovább fognak emelkedni” – A Startitupnak nyilatkozta Adrián Gubčo várostervező és a YIMBA webhely vezetője.

A szakember szerint a bérleti díjak emelkedése mögött több tényező is meghúzódik. A legfontosabbak közé tartozik az infláció, de az energia ára is, amelyet sok tulajdonos esetében emelkedett. A másik ok az ukrajnai háború, mivel a menekültek érkezése megnövelte az érdeklődést a bérlakások iránt. Fontos tényező a kereskedelmi bankok kamatainak növekedése is.

A Harrys iroda elemzése pontosan ezt az okot tartja a legfontosabbnak. „A fordulópontot 2022-ben az ingatlanpiacon nem az ukrajnai háború, vagy az energiaválság jelentette, hanem a kereskedelmi bankok kamatemelése.” – áll a közleményben.

Ez lelassította az új lakások értékesítését, beleértve a másodlagos piacon lévő lakásokat is. Így pár év elteltével újra jobban megérheti bérelt lakásban lakni, mint a jelzáloghitelt törleszteni.

forrás: startitup.sk

Címkék: albérlet, ingatlan, pozsony

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Július 10. 12:00, szerda | Helyi

Napszúrásveszély! Másodfokú hőségriasztás van érvényben

Másodfokú hőségriasztás van érvényben ma, július 10-én Szlovákia déli járásaiban, a nappali csúcshőmérséklet meghaladhatja a 37 °C-t.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.