2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2020. December 07. 16:13, hétfő | Helyi önkormányzati
Forrás: Bratislava24.sk

Pozsonyban olyan nyüzsgés van, mintha nem is lenne világjárvány

Pozsonyban olyan nyüzsgés van, mintha nem is lenne világjárvány

Pozsonyban hosszú ideig meglepően jól alakult a járványügyi helyzet, talán ez az egyik oka, hogy az emberek itt már nem olyan óvatosak.

A Hviezdoslav téren a hétvégi „majdnem karácsonyi” vásár ugyanis tömve volt látogatókkal. Sokan megfordultak a Főtéren is, itt egy karácsonyfa-kiállítás volt megtekinthető, a Prímás palota előtti téren pedig szokás szerint kézművesek árulták portékáikat. A koronavírus terjedése Pozsonyban hosszú ideig nagyon lassú tempóban haladt. Ezt sokan annak tudták be, hogy az itt élő emberek lelkiismeretesen betartották az ajánlásokat és óvintézkedéseket. Annak ellenére, hogy mostanra a fertőzöttek száma Pozsonyban egyre csak emelkedik, tömegek mozognak a fővárosban. „A második hullám kezdetén az adatok azt mutatták, Pozsony a többi városhoz képest jó helyzetben van. A megbetegedések számának hirtelen emelkedése, amely megfigyelhető volt Európában és Szlovákiában egyaránt, Pozsonyt elkerülte. A november végi tömeges tesztelés ezt alátámasztotta és sokáig a legkevesebb fertőzöttel rendelkező városok közé tartoztunk. Mostanra ez már nem érvényes,” mondta Pozsony főpolgármestere, Matúš Vallo.

Szerinte ennek fő okai az emberek nagy számú találkozása és a kormány hozzáállása. Be kell azonban vallani, hogy a rendezvénykínálat az, ami az embereket ezúttal a központba csábította. „Mint az Óváros képviselője ki kell nyilvánítanom egyet nem értésemet a büfékocsik Hviezdoslav téri elhelyezésével mindezt a street food és büfékocsik nagy rajongójaként mondom. Egy járvány közben, amikor a fertőzöttek száma emelkedik, mi bérbe adjuk a főteret! Mossuk kezeinket a karácsonyi vásár megrendezésével kapcsolatban, de bérbe adjuk a helyszínt ugyanarra a célra,” fejezte ki elégedetlenségét az óváros egyik képviselője, Dana Kleinert. Hozzátette, hogy a helyzetet nem hagyja annyiban. Zuzana Aufrichtová polgármester szerint azonban minden a Közegészségügyi Hivatal rendeletei szerint működik.

Beismeri azonban, hogy Pozsonyban a helyzet egyre romlik és felszólítja az embereket a felelősségteljesebb viselkedésre. „Ha nem leszünk olyan felelősségteljesek, mint az első hullám alatt, akkor ez a második átalakulhat harmadik hullámmá. Teljesen megértem az emberek friss levegő és karácsonyi atmoszféra utáni vágyát, azonban mindenkinek be kell tartania az előírásokat. Mi az Óvárosban azt engedélyeztük csak, amit az előírások megengednek. Önökért tettük, a higiéniai előírásokkal összhangban,” nyilatkozta Zuzana Aufrichtová.

Címkék: járvány, pozsony

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 26. 11:10, szerda | Helyi önkormányzati

Pozsony: A város szerint a ligetfalusi villamosvonal építése jól halad

A vonal építését a Jungmannova - Janíkov dvor szakaszon 2021. november végén kezdte meg az NS MHD Petržalka Egyesület beszállítói csoportja.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.