2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2022. Szeptember 06. 08:33, kedd | Tech
Forrás: Engadget • HVG

Rászálltak a hackerek a James Webb űrtávcsőre

Rászálltak a hackerek a James Webb űrtávcsőre

A csodálatos találmány első elkészített és hivatalosan eljuttatott fotója vírus áldozata lett, a hackerek pedig azonnal reagáltak.

A NASA még július közepén adta ki a James Webb űrteleszkóp által készített elsÅ‘ igazi képet, amin az SMACS 0723 galaxishalmaz látható. Ez nagyítóként működik a mögötte lévÅ‘ csillagászati objektumok elÅ‘tt. A képpel azonban mostantól érdemes óvatosan bánni - írja a HVG.hu cikke.

A minap az Engadget adott ki egy figyelmeztetést, miszerint a hackerek rosszindulatú támadásokhoz használják a fényképet. A problémát elsÅ‘ként a Securonix biztonsági elemzÅ‘ cég észlelte, a GO#WEBBFUSCATOR fantázianevet is Å‘k adták a vírusnak.

A támadás során egy Microsoft Office-mellékletet tartalmazó adathalász e-mailt küldenek a csalók. A dokumentum metaadatai között egy linket rejtettek el a bűnözÅ‘k. Ezen keresztül egy szkript töltÅ‘dik le, ami akkor fut le, ha a Worben bizonyos makrók engedélyezve vannak. Végül ez tölti le a Webb elsÅ‘ fotóját, amiben elrejtették a vírust.

Szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy ezt a fajta trükköt a vírusirtó nem ismeri, így kiszűrni sem tudja, jó lesz hát vigyázni a mellékletek megnyitásával, ha nem akarjuk adataink szivárgását kockáztatni.

Címkék: James Webb, vírus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.

2024. Szeptember 11. 14:22, szerda | Közélet

Kiadós csapadékmennyiség várható az ország több részén

Csütörtökön másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben egész Pozsony megyére, Nagyszombat és a Trencsén megye legtöbb járására, valamint Zsolna és Nyitra megye egyes járásaira is.