2024. szeptember 19, csütörtök - Vilhelmina

Hírek

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi
Forrás: teraz.sk

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

Az alsó-ausztriai vízfolyások helyzete rendkívül súlyos és mindenekelőtt instabil. A Duna Bécsnél tegnap este rekordot döntött. Lefolyása meghaladta a 2002-es eddigi maximum évét - jelentette az imeteo.sk portál.

Alsó-Ausztriában dél előtt természeti katasztrófahelyzetet hirdettek. Bár a helyzet kezd enyhülni, a nagyobb vízhozamok rendkívül megemelkednek. A Dunán különösen bizonytalan a helyzet.

A Duna Bécsnél éppen most döntötte meg a 2002-ben felállított árvízrekordot, és nem tudni, mi következik ezután. A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

A hétfő kora reggeli órákban heves csapadékhullás terjedt el Szlovákia egész területén, de az eső intenzitása kisebb, mint a hétvégén. Erről a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) tájékoztatott a közösségi hálón.

Egyúttal figyelmeztetett, hogy az esőzés a telített talajjal és a csekély párolgással együtt ismét vízszintemelkedést okozhat. „Különösen ott, ahol a hétvégén árvízi állapotokat regisztráltunk, vagyis nyugaton és északnyugaton” - pontosítottak.

Hozzáteszik, hogy a Duna vízszintje Dévényben és Pozsonyban már a harmadik árvízi aktivitási szintnél tart, míg a tetőzés Dévényben még mintegy 60 centiméterre, Pozsonyban pedig 50 centiméterre van. „A várható tetőzésbe való átmenet ezeken a helyeken a mai este folyamán következik be, maga a tetőzés pedig kedd reggelre várható” - tették hozzá az SHMÚ hidrológusai.

Arra is rámutattak, hogy míg a Morva folyó szintje a felső szakaszon csak kis mértékben emelkedik, addig a Dunába való összefolyás feletti alsó szakaszon ezzel szemben még mindig jelentős az emelkedés. „A Kis-Kárpátokban, Erdőháton és Miava térségében is súlyos a helyzet.” - tette hozzá az SHMÚ.

Szlovákia nagy részén hétfőn is esőre kell számítani. Az erdőháti régióra harmadfokú, a többi járásra első- és másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Erről a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) tájékoztat a honlapján. A hidrológiai figyelmeztetések továbbra is érvényben maradnak.

Harmadfokú figyelmeztetés van érvényben az esőzések miatt a Miava, Szakolca, Szenice és Malacka járásokban. Másodfokú figyelmeztetés van érvényben Pozsony megye nagy részén, valamint Nagyszombat, Trencsén és Zsolna megyék egyes járásaiban, illetve a nagytapolcsányi járásban. Elsőfokú figyelmeztetés van érvényben Besztercebánya megye egészére, Nyitra megye nagy részére, Zsolna és Eperjes megye több járására, valamint a Trencsén, Nagyszombat és Kassa megye néhány járására.

A hidrológiai figyelmeztetések továbbra is érvényben vannak. Harmadfokú figyelmeztetés van érvényben Szenice, Szakolca, Malacka, Pozsony, Dunaszerdahely, Komárom, Érsekújvár, Csaca és Kiszucaújhely járásokban. Másodfokú figyelmeztetés van érvényben a bazini járásban. Elsőfokú figyelmeztetés van érvényben Miava és Szenc járásokban, illetve a Vágmente, Liptó, Árva, Alsó-Nyitra és Zsitva, Felső-Nyitra területein, valamint Poprád, Késmárk, Ólubló, Igló, Gölnicbánya és Lőcse járásokban.

Egyes járásokban erősebb szélre kell számítani. Elsőfokú figyelmeztetés van érvényben szinte egész Pozsony és Zsolna megyében, valamint Vágbeszterce, Puhó, Komárom és Dunaszerdahely járásokban. A meteorológusok helyenként 65-70 kilométer/órás (km/h) széllökésekre számítanak, átlagosan 45 km/h-s széllökésekre.

Pozsony nyugati részén, az árvíz által leginkább sújtott több kerületben hétfőn bezárták a hatáskörükbe tartozó általános iskolákat és egyes esetekben az óvodákat is. Lamač városrészben az iskolák és az óvodák nyitva vannak.

Dévényújfaluban zárva vannak az óvodák és az általános iskolák, valamint Dévényben egy óvoda és egy magán általános iskola működése is szünetel.

A pozsonybesztercei Hargašova utcai általános iskola hétfőn zárva tart, de az óvodai osztályok nyitva maradnak.

Károlyfalun szintén bezártak az általános iskolák, az óvodák viszont nyitva vannak, de az óvodák területén nem engedik ki a gyerekeket a szabadba.

Forrás: teraz.sk

Címkék: árvíz, duna

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 10. 12:00, szerda | Helyi

Napszúrásveszély! Másodfokú hőségriasztás van érvényben

Másodfokú hőségriasztás van érvényben ma, július 10-én Szlovákia déli járásaiban, a nappali csúcshőmérséklet meghaladhatja a 37 °C-t.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.

2024. Szeptember 11. 14:22, szerda | Kzélet

Kiadós csapadékmennyiség várható az ország több részén

Csütörtökön másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben egész Pozsony megyére, Nagyszombat és a Trencsén megye legtöbb járására, valamint Zsolna és Nyitra megye egyes járásaira is.