2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2021. Október 31. 09:35, vasárnap | Világ
Forrás: The Guardian

Ritka római kori amfiteátrumra bukkantak Angliában

Ritka római kori amfiteátrumra bukkantak Angliában

A régészek által feltárt ritka építmény elviekben kétezer éve működhetett és akár ötezer néző befogadására is alkalmas lehetett. A szabadtéri szórakozóhelyet a kelet-angliai Richboroughnál találták.

A feltárást végző szakemberek szerint a római birodalom területén mindössze húsz ilyen építmény állhatott, írja a The Guardian cikke. Az amfiteátrum korát kb. kétezer évre lőtték be, mérete alapján pedig akár 5000 nézőt is be tudott fogadni. A helyszínen olyan rendezvények valósulhattak meg, mint a gladiátorviadalok, vadállatvadászatok vagy akár a nyilvános kivégzések. Érdekesség, hogy Richborough környékén volt a birodalom egyik legfontosabb brit-szigeteki települése, Rutupiae. Itt szállt partra ugyanis Claudius császár negyvenezer fős megszállócsapatának egy hjó része i.sz. 43-ban. A római uralom egészen 410-ig tarott a szigetország területén.

A koronavírus-járvány miatt tavaly el kellett halasztani a feltárások megkezdését, idén ősszel láttak hozzá a régészek a hatalmas feladathoz. „Tudtuk, hogy van itt egy amfiteátrum, mert 1849-ben végeztek részleges feltárást. Szóval volt elképzelésünk róla, de többet akartunk megtudni” – mondta a The Guardiannek Paul Pattison történész.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 21. 10:04, szerda | Világ

Az 1968-as augusztusi megszállás véget vetett a prágai tavasznak és elkezdődött a “normalizáció”

Az invázió a második világháború vége óta a legnagyobb fegyveres akció volt Európában, amely 1968. augusztus 20. és 21. között kezdődött.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.