2024. október 22, kedd - Előd

Hírek

2024. Október 15. 11:49, kedd | Szlovák
Forrás: teraz.sk

Robert Fico: A Hyundai Mobis több mint 170 millió eurót fektet be Nyitranovákban

Robert Fico: A Hyundai Mobis több mint 170 millió eurót fektet be Nyitranovákban

A kormányfő megígérte a Mobis képviselőinek, hogy a kormány minden intézkedést megtesz annak érdekében, hogy az üzem elegendő szakképzett munkaerővel rendelkezzen.

A dél-koreai Hyundai Mobis vállalat több mint 170 millió eurót fektet be egy főként elektromos járművekhez alkatrészeket gyártó üzembe Nyitranovákban (Nováky), és több mint 270 munkahelyet teremt. Ezt Robert Fico (Smer-SD) kormányfő kedden erősítette meg, miután a szlovák kormány és a vállalat aláírta az együttműködési szándéknyilatkozatot, hozzátéve, hogy a kormány mintegy 26 millió eurós ösztönzővel kívánja támogatni a beruházást.

A Mobis a Hyundai Motors Czech, a Kia Slovakia és a Stellantis számára szállít termékeket.

„A régió átalakulása, amely a lignitbányászat bezárása kapcsán elkerülhetetlen, megköveteli, hogy értelmes alternatívát találjunk a munkahelyüket elvesztett emberek számára. Ilyen alternatíva minden bizonnyal az ipari termelés, különösen az elektromos autók alkatrészeinek gyártása” - mondta Fico.

Megígérte a Mobis képviselőinek, hogy a kormány minden intézkedést megtesz annak érdekében, hogy az üzem elegendő szakképzett munkaerővel rendelkezzen. A keddi (október 15.), találkozón elmondta, hogy a dél-koreai küldöttségnek bemutatott néhány tervezett lépést a közép- és felsőoktatás területén, valamint a külföldi munkavállalók bevonásának lehetőségét.

A miniszterelnök szerint a kabinetnek már kedden döntenie kell a projekt támogatásáról. „Feltételezem, hogy a kormányban nem lesz senki, aki megkérdőjelezné ezt a döntést. Mintegy 26 millió eurós adókedvezményről van szó” - mondta Fico. „Különösen nagyra értékeljük, hogy ilyen magas hozzáadott értékű termelés érkezik Szlovákiába, ráadásul egy olyan régióba, amely nagyon nehezen fejleszthető és rengeteg megpróbáltatáson ment keresztül. Úgy gondolom, hogy a jövőben több más, ilyen jellegű projektekkel is folytatjuk” - mondta, hozzátéve, hogy a Túrócszentmárton melletti Gbelanyban is érdekes a készülő projekt.

Fico megismételte a szlovák kormány érdeklődését a Dél-Koreával való együttműködés iránt az atomenergia területén. Szlovákia érdekelt a nukleáris berendezések szállításának diverzifikálásában, és a téma a miniszterelnök legutóbbi munkalátogatásán is szóba került. „Ez a téma minden bizonnyal a Hyundai számára is érdekes, amelynek egyik része az atomenergiára orientált” - hangsúlyozta Lee Gju Szuk vezérigazgató.

Kiemelte, hogy a Szlovák Köztársaság viszonylag jól felkészült ezen a téren, mivel egy meglévő atomerőmű helyén tervezi egy új reaktor építését. A telephelyengedély, illetve a környezeti hatásvizsgálat (KHV) már rendelkezésre áll. „Mindez több éves előnyt biztosít számunkra más országokkal szemben, ezért is vagyunk érdekeltek a Dél-Koreával folytatott nagyon intenzív tárgyalásokban. Arra is ügyelünk, hogy ez a döntés ne okozzon feszültséget más országokkal, például az Egyesült Államokkal vagy Franciaországgal, amelyek meghatározó szereplők az atomenergia területén” - tette hozzá Fico.

Forrás: teraz.sk

Címkék: Fico, Hyundai, Nováky

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 21. 14:25, hétfő | Helyi

A Komáromi Erődben találkozik Fico, Orbán és Vučič

A vezetők kedden Komáromban az Európába irányuló illegális migráció megállítására irányuló innovatív megoldásokról is tárgyalnak.

2024. Október 21. 13:58, hétfő | Sport

F1: Duplázott a Ferrari Austinban

Az olasz csapat dupláját Carlos Sainz erősítette meg a második hellyel.

2024. Október 15. 11:26, kedd | Kzélet

Megszűnik az egyik legfontosabb IC-járat

A Pozsony-Kassa vonalon közlekedő IC-járat megszüntetésének oka anyagi hátterű.

2024. Október 07. 17:16, hétfő | Világ

Fico: Szlovákia feltétel nélkül támogatja Ukrajna csatlakozását az Európai Unióhoz

Ugyanakkor Fico szerint Szlovákia részt fog venni minden olyan békekonferencián, amelynek célja az Ukrajna és Oroszország közötti háború befejezése.