2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2021. Szeptember 06. 14:51, hétfő | Tech
Forrás: Reuters

Robotok segíthetik a vakcina kinyerésének maximalizálását

Robotok segíthetik a vakcina kinyerésének maximalizálását

Az ötlet Thaiföldön született meg, ahol a robotok segítségével próbálják maximálisan felhasználni a kapott oltóanyagokat.

A Reuters írta meg, hogy a délkelet-ázsiai állam új módon igyekszik hasznosítani a kapott vakcinákat.

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy az országban túl kevés az oltóanyag, a 66 millió lakosnak csak a 9 százaléka van beoltva, ezért a szakemberek különbözÅ‘ ötletek segítségével próbálják meg maximálisan felhasználni a meglévÅ‘ mennyiséget. Az egyik felmerült elképzelés az, hogy egy robotkarral az átlagosnál több vakcinát nyernének ki az egyes ampullákból. Az így megszerzett oltóanyag további 1,2 millió ember beoltásához lenne elegendÅ‘.

A Chulalongkorn Egyetem kutatói által kifejlesztett, AutoVac nevű robotkar négy perc alatt 12 dózist tud kinyerni egyetlen Astra Zeneca ampullából. Normális esetben egy orvos vagy nÅ‘vér manuálisan 10 adag vakcinát szerezhet egyetlen fiolából. Juthamas Ratanavaraporn, a kutatócsoport vezetÅ‘je ugyanakkor azt mondta, hogy nem tudják garantálni, hogy minden ampullából sikerül 12 vakcinaadagot kinyerniük.

Az AutoVac prototípusának megalkotása eddig 2,5 millió thai bátba került. A gép darabára 76 ezer dollár, a következÅ‘ 3-4 hónapban még húszat akarnak belÅ‘le legyártani. A szakemberek az AstraZeneca mellett hasonló sikereket értek el a Pfizer-BioNTech és a Moderna oltóanyagok esetében. A robotkar arra tökéletesen alkalmas, hogy segítse a fáradt orvosokat és nÅ‘véreket és átvegye ezt a feladatot, különösen annak tekintetében, hogy úgy néz ki, még jóideig szükség lesz a covid elleni védekezésre.

Címkék: Thaiföld, tudomány, vakcina

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.

2024. Szeptember 11. 14:22, szerda | Közélet

Kiadós csapadékmennyiség várható az ország több részén

Csütörtökön másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben egész Pozsony megyére, Nagyszombat és a Trencsén megye legtöbb járására, valamint Zsolna és Nyitra megye egyes járásaira is.