2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2020. Október 19. 15:38, hétfő | Világ

Románia: betelt a súlyos állapotban lévő fertőzöttek számára elkülönített helyek háromnegyede

Románia: betelt a súlyos állapotban lévő fertőzöttek számára elkülönített helyek háromnegyede

„Romániában a súlyos állapotban lévő koronavírus-fertőzöttek számára elkülönített kórházi helyek 75 százaléka betelt,“ figyelmeztet Ludovic Orban román miniszterelnök hétfőn.

Hiába növelik szakadatlanul az ágyak és lélegeztetőgépek számát a covid-kórházak intenzív osztályain, illetve különítenek el további részlegeket, a szakorvosok hiánya miatt nem lehet az egészségügyi rendszer befogadóképességét lényegesen növelni, nyilatkozta a miniszterelnök.

Ludovic Orban elmondta, hogy mivel az intenzív osztályokon nem minden koronavírusos beteg szorul lélegeztetőgépre, ezért az ilyen esetek számára „átmeneti osztályok” kialakítását tervezik. Ezáltal több helyet szabadíthatnak fel az intenzív osztályokon azok számára, akik nem tudnak már önállóan lélegezni. Továbbá elnézést kért azoktól, akik erre az időszakra tervezték az esküvőjüket, ugyanis a kormány egy hónapra betiltott minden magánrendezvényt, de magyarázata szerint az elemzésekből az derült ki, hogy a fertőzés leginkább a társas összejöveteleken, ünnepségeken terjed. Romániában hétfőn meghaladta a tízezret a kórházban kezelt koronavírus-fertőzöttek száma, közülük 757-et ápolnak intenzív osztályokon – szerepel a stratégiai kommunikációs törzs jelentésében.

Romániában a napi átlag jelenleg háromezer új fertőzött és több mint 60 áldozat. A hétfői összesítésben kevesebb mint 2500 új eset szerepel, de csak azért, mert vasárnap negyedannyi tesztet végeztek, mint amennyit hétköznap szoktak, viszont rekordot döntött, azaz meghaladta a 30 százalékot a pozitív tesztek aránya.
Az új esetek csaknem negyede a fővárosból származik: Bukarestben az utóbbi két hétben meghaladta a lakosság 3 ezrelékét a fertőzési ráta. Emiatt hétfő délutánra összehívták a helyi járványügyi operatív törzset, amely várhatóan elrendeli az iskolák, vendéglátóhelyek és rendezvénytermek bezárását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 21. 10:04, szerda | Világ

Az 1968-as augusztusi megszállás véget vetett a prágai tavasznak és elkezdődött a “normalizáció”

Az invázió a második világháború vége óta a legnagyobb fegyveres akció volt Európában, amely 1968. augusztus 20. és 21. között kezdődött.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.