2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2021. Február 04. 11:39, csütörtök | Koronavírus
Forrás: Magistrát BA

Rossz hírek Pozsonyból: gyorsan terjed a vírus brit mutációja a fővárosban

Rossz hírek Pozsonyból: gyorsan terjed a vírus brit mutációja a fővárosban

Erre maga a főváros figyelmeztetett, miután a hétvégi tesztelés során összegyűjtött pozitív mintákat újra megvizsgálták.

A PCR-teszt eredményeinek vizsgálata során a brit mutáció magas arányát vélték felfedezni, a 27 megvizsgált minta 85%-a ezt a vírust mutatta ki. A TASR hírügynökséget Katarína Rajčanová, a Városháza szóvivője tájékoztatta. „A hétvége során a Városháza öt helyszínen hozott létre mintavételi pontokat, amelyek 50 esetben azonosítottak pozitív teszteredményt. A fertőzötteknek ezután ingyenes PCR-tesztelést ajánlottunk. A vizsgálatra 28-an jöttek el, egyiküknél a PCR-teszt negatív eredményt mutatott. A maradék 27 páciensből 23-an fertőződtek meg a koronavírus új, brit mutációjával, ami 85%-os arányt jelent,” tette hozzá a szóvivő.

„A minta természetesen nem túl nagy, de lefedi a társadalom demográfiai összetételét. Az alanyok különböző időben és helyszíneken voltak tesztelve, és életkoruk is eltérő, tehát kizárható, hogy azonos gócpontokból származnak,” magyarázza a Városháza majd hozzáteszi, hogy még fontosabb lett az óvatosság, hiszen ez a mutáció fertőzőbb és veszélyesebb az eredeti koronavírusnál. „Ezeket az adatokat a tudósközösség számára elérhetővé tettük, így azok pontosabb adatokhoz juthatnak. Ez már csak azért is fontos, mert tisztább képet kapunk egy esetleges újra tesztelés vagy iskolanyitás előtt,” zárta a szóvivő.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.

2024. Szeptember 11. 14:22, szerda | Kzélet

Kiadós csapadékmennyiség várható az ország több részén

Csütörtökön másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben egész Pozsony megyére, Nagyszombat és a Trencsén megye legtöbb járására, valamint Zsolna és Nyitra megye egyes járásaira is.