2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2022. Január 30. 17:59, vasárnap | Tech
Forrás: John Hopkins Egyetem / JHU HUB

Saját magán végzett sikeres bélműtétet egy robot

Saját magán végzett sikeres bélműtétet egy robot

A tesztoperáció során a gép hibátlanul, sok képzett és rutinos orvosnál is precízebben teljesítette a feladatot. Új fejezet nyílhat az orvostudományban?

A Johns Hopkins Egyetem munkatársai alkották meg azt a robotot, amely önállóan végzett el sikeres bélműtétet egy sertésen. A The Guardian rámutatott, hogy a gépet kifejezetten úgy alkották meg, hogy egyedül tudjon úgynevezett kulcslyuk műtéteket végezni, vagyis a cél a minimál invazív sebészeti technikák alkalmazása volt.

A Smart Tissue Autonomous Robot (Star) laparoszkópos operációkat hajtott végre azért, hogy két béldarabot kössön össze egy állatban. A tudósok a Science Robotics oldalán hozták nyilvánosságra a tapasztalataikat. A szakemberek kiemelték, hogy a rendszer kiválóan végezte a munkáját, pedig rendkívül precíz műveletek és ismétlÅ‘dÅ‘ mozdulatok végrehajtására volt szükség. A béldarabok összekötésekor a sebészek keze nem remeghet, hiszen a legapróbb hiba is végzetes következményekkel járhat.

Axel Krieger, a Johns Hopkins Egyetem munkatársa, aki részt vett a Star kifejlesztésében, kijelentette, hogy ez volt az elsÅ‘ olyan alkalom, amikor egy robot egy ilyen beavatkozást emberi segítség nélkül végzett el. A kutató hangsúlyozta, hogy az eredményeik azt mutatják, hogy a sebészet egyik legbonyolultabb és legérzékenyebb feladatát tudták automatizálni. Ráadásul a Star sokkal jobb eredményeket ért el, mint az emberek. Ebben segítségére volt egy újszerű vezérlÅ‘rendszer is, amely a műtéti tervet valós idÅ‘ben tudja a helyzethez igazítani. A gép egy 2016-os modell továbbfejlesztett változata, amelybe számos új funkció, például jobb képalkotó megoldások integrálhatók, ezáltal precízebbé tehetÅ‘.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.

2024. Szeptember 11. 14:22, szerda | Közélet

Kiadós csapadékmennyiség várható az ország több részén

Csütörtökön másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben egész Pozsony megyére, Nagyszombat és a Trencsén megye legtöbb járására, valamint Zsolna és Nyitra megye egyes járásaira is.