2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2021. Február 19. 11:49, péntek | Tech
Forrás: NASA / TechRadar

Sikeres landolást hajtott végre a Marson a Perseverance

Sikeres landolást hajtott végre a Marson a Perseverance

Újabb marsjáróval bővült a család, folytatódik a kutatás az élet nyomai után.

A NASA az eredeti terveknek megfelelÅ‘en, magyar idÅ‘ szerint csütörtök este végrehajtotta legújabb marsjárójának landolását, ezzel sorrendben ötödik ilyen eszközüket juttatták el a szomszédos bolygó felszínére. A nehéz manÅ‘ver után most jöhet a tulajdonképpen küldetés, mégpedig egy egykori tó részletes vizsgálatával.

A JPL élÅ‘ben közvetítette a leszállást, amelyet az alább beágyazott videóban mi is megtekinthetünk. A fontosabb adatokat két szonda, a Mars körül keringÅ‘ Mars Reconnaissance Orbiter és MAVEN közvetítette, ezek nagyjából 11 perc alatt jutottak el az irányítóközpontba, vagyis a hangsúly az önálló végrehajtáson volt, ami a jelek szerint probléma nélkül zajlott le. A július 30-án útnak indult marsjáró nagyjából 500 millió kilométert tett meg, ezután jött a kifejezetten kockázatosnak minÅ‘sülÅ‘ ejtÅ‘ernyÅ‘s leszállás, amelynek utolsó fázisában az úgynevezett skycrane eresztette le a felszínre az 1 tonnás eszközt. A tervek szerint ez utóbbi egy teljes marsi évet (687 földi napot) tölt majd el a helyszínen kutatással, ennek során a Jezero-kráterben vizsgálódnak majd, az élet nyomait keresve.

Az elÅ‘ttünk álló idÅ‘szakban a mintegy 3,9 milliárd évvel ezelÅ‘tt létezett tó fenekén vizsgálják majd meg a kÅ‘zeteket és az annak idején lerakódott rétegeket, elsÅ‘sorban az esetleges mikrofosszíliák után kutatva. Ez már kifejezetten az egykori élet nyomainak megtalálásával kecsegtet, a begyűjtött minták viszont (az eredménytÅ‘l függetlenül) nem vésznek majd kárba, hiszen ezeket az elképzelés szerint a következÅ‘ évtizedben szállítják majd a Földre. A marsjáróhoz csatlakozik a kísérleti jellegű helikopter, amely az Ingenuity nevet kapta meg, ennek segítségével egy jóval nagyobb területet vehetünk majd közelebbrÅ‘l szemügyre.

Az elmúlt napokban egyszerre három küldetés érte el a Marsot, elsÅ‘ként az Egyesült Arab Emírségek légkört vizsgáló szondája, majd pedig a kínai Tianwen-1, amely szintén marsjárót juttatna a felszínre, valamikor májusban. Az amerikai fejlesztés ezeket követte a sorban, a legnagyobb visszhangot nyilván ez kapta.

Címkék: leszállás, Mars, Tech

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.

2024. Szeptember 11. 14:22, szerda | Közélet

Kiadós csapadékmennyiség várható az ország több részén

Csütörtökön másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben egész Pozsony megyére, Nagyszombat és a Trencsén megye legtöbb járására, valamint Zsolna és Nyitra megye egyes járásaira is.