2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2023. November 16. 08:25, csütörtök | Világ
Forrás: Teraz.sk

Sunak: Nem engedem, hogy a bíróság megakadályozza a Ruandába irányuló kitoloncolási járatokat

Sunak: Nem engedem, hogy a bíróság megakadályozza a Ruandába irányuló kitoloncolási járatokat

A brit legfelsőbb bíróság szerdán úgy döntött, hogy a brit kormánynak az a terve, hogy egyes menedékkérőket Ruandába küldjön, törvénytelen, illetve, hogy az országban rossz bánásmód vár rájuk.

Rishi Sunak brit miniszterelnök szerdán kijelentette, hogy nem engedi, hogy egy nemzetközi bíróság megakadályozza a Ruandába irányuló kitoloncolási járatokat. Sunak a brit legfelsőbb bíróság döntése ellenére is ki akar toloncolni néhány menedékkérőt az országból. A TASR az AFP és az AP jelentése alapján számol be erről.

A brit legfelsőbb bíróság szerint a brit kormány terve, miszerint egyes menedékkérőket Ruandába küldene, törvénytelen, és nem megfelelő bánásmódban részesülnének az érintettek a célországban.

Sunak elmondta, hogy kormánya a bíróság ítélete ellenére is folytatja a tervet, és 2024 tavaszán küldi az első kitoloncolási járatokat Nagy-Britanniából Ruandába. Elmondta, hogy a kormány már dolgozik egy új szerződésen az afrikai országgal, és a miniszterelnök törvényjavaslatot nyújt be annak érdekében, hogy ismét biztonságos országgá nyilvánítsák.

A továbbiakban elmondta, hogy "nem fogja megengedni, hogy egy nemzetközi bíróság megakadályozza ezeket a járatokat". Valójában Nagy-Britannia 2022-ben már megkísérelt egy kitoloncolási járatot Ruandába, de azt az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) megakadályozta.

Az Egyesült Királyság és Ruanda 2022 áprilisában megállapodott, hogy a Nagy-Britanniába illegálisan érkező migránsok egy részét Ruandába küldik menedékkérelmük elbírálása céljából. A sikeres menedékkérők azonban Ruandában maradnának, és nem térnének vissza Nagy-Britanniába.

Forrás: teraz.sk

Címkék: deportálás, Sunak

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 21. 10:04, szerda | Világ

Az 1968-as augusztusi megszállás véget vetett a prágai tavasznak és elkezdődött a “normalizáció”

Az invázió a második világháború vége óta a legnagyobb fegyveres akció volt Európában, amely 1968. augusztus 20. és 21. között kezdődött.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.