2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2023. Január 16. 15:27, hétfő | Világ
Forrás: refresher.sk

Svédország egyedülálló kincsre bukkant a föld mélyén

Svédország egyedülálló kincsre bukkant a föld mélyén

A skandináv ország északi részén fedezték fel az elektromos járművek gyártásához nélkülözhetetlen ritkaföldfémek legnagyobb ismert európai lelőhelyét.

A leletről szóló jelentést az LKAB bányászati társaság csütörtökön tette közzé. Az új lelőhely a Kiruna régióban egy vasércbánya határában található, és a becslések szerint több mint egymillió tonna ritkaföldfém-oxidot tartalmaz.

Európában jelenleg nem bányásznak ritkaföldfémeket, ami importfüggővé teszi a kontinenst. Az említett áru iránti kereslet növekedése viszont garantált, mivel a következő években az elektromos járművek és a megújuló energiaforrások gyártása illetve felhasználása is a kontinens legfőbb prioritásai közé tartozik.

A ritkaföldfémek legnagyobb ismert lelőhelye

Jan Moström, az LKAB vezérigazgatója csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy ez a ritkaföldfémek legnagyobb ismert lelőhelye Európában, amely az ökológiai termelésre való átálláshoz nélkülözhetetlen alapanyagok előállításának alapjává válhat.

Bár ez a lelőhely a legnagyobb Európában, világviszonylatban kicsinek számít.
Az amerikai geológiai hivatal becsélesei szerint, a világszerte található 120 millió tonna ritkaföldfémnek kevesebb, mint az egy százalékát teszi ki svédországi lelőhely. A gyakorlati tapasztalatok alapján az itt található ritkaföldfémeket legkorábban 10-15 év múlva lehetne bányászni.

Az Európai Bizottság 2021-ben arról számolt be, hogy az EU-ban használt ritkaföldfémek 98 százalékát Kínából importálják. Ez a kedvezőtlen helyzet pedig arra sarkallta Brüsszelt, hogy felszólítsa az EU tágállaimat saját bányászati kapacitásaik fejlesztésére.

Az Európai Unió beleegyezett, hogy 2035-ig fokozatosan kivonja a szén-dioxid-kibocsátású új járműveket, ezzel lényegében betiltva a belső égésű motorral felszerelt autókat. A gyakorlatban ez a döntés azt jelenti, hogy a ritkaföldfémekből származó anyagok iránti érdeklődés csak növekedni fog.

A neodímium, prazeodímium és dysprosium nevű ritkaföldfém ásványok stratégiai szempontból kulcsfontosságúak a jövő iparágaiban, például szélturbinákban és elektromos autókban használt mágnesek előállításához. Olyan fogyasztási cikkekben is megtalálhatók ezek, mint az okostelefonok, számítógép-képernyők és teleszkópos lencsék.

forrás: refresher.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 21. 10:04, szerda | Világ

Az 1968-as augusztusi megszállás véget vetett a prágai tavasznak és elkezdődött a “normalizáció”

Az invázió a második világháború vége óta a legnagyobb fegyveres akció volt Európában, amely 1968. augusztus 20. és 21. között kezdődött.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.