2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2021. Április 09. 12:55, péntek | Kzélet
Forrás: MARTON MÁTÉ

Székről a padlóra? – Marton Máté véleménycikke

Székről a padlóra? – Marton Máté véleménycikke

Pontosan 38 napja történt, hogy országunk kormányfője amerikai akciófilmeket meghazudtoló módon tett bejelentést arról, hogy Szlovákia 2 millió adag Szputnyik V orosz vakcinát vásárol és az első kétszázezer egység már az országban is van, ez volt az oka annak, hogy a bejelentés a kassai repülőtérről, egy repülőgép nyitott rakodótere elől érkezett. A kormányfőnek azonban nem állt szándékában egyedül közölni a jó hírt, éppen ezért elkísérte őt Marek Krajčí egészségügyi miniszter, aki már ekkor bejelentette, engedélyezteti a Szputnyikot, természetesen azzal a kikötéssel, ha az oltott személynek sincs ellenére a vakcina. Milyen fiatalok és boldogok voltak ekkor még mindketten, egyikük sem sejthette, hogy ami ezután következik, az nem csak néhány álmatlan éjszakát okoz majd mindkettőjüknek, hanem egyenesen akkori országgyűlésen belüli posztjukba is kerül majd, mindez nyakon öntve egy több hétig tartó kormányválsággal, amit sikerült egy láda mélyére zárni, ám, a mai nappal igen csak elkezdett pattogni az a zár…

Az elmúlt hetekben hol egyszerűsödni látszott, hol tovább bonyolódott a helyzet a vakcinákkal kapcsolatban, hiszen amikor mindenki számára úgy tűnt, karnyújtásnyira van már a kifejezetten hosszú, hivatalos engedélyeztetési folyamat „végítélete”, az Állami Gyógyszerfelügyelet igazgatója, Zuzana Baťová megerősített egy elsőre rosszmájú pletykának tűnő kijelentést, miszerint a vakcina gyártója az értékeléshez szükséges adatok 80 százalékát valahogy elfelejtette rendelkezésükre bocsátani. Az, hogy akkor valójában mit kaphattak tőlük ilyen téren, számomra is elég érdekes kérdés, mindenesetre nem siették el ennek az apró-cseprő problémának a nyilvánosságra hozását. Épp ilyen okból szólították meg Magyarország szakosodott intézményét, hiszen az Unión belül ők az egyetlen tagállam, ahol az orosz vakcinát jelenleg alkalmazzák, azonban választ nem kaptak, így Szlovákiában sajnos nem szállt fel a vakcinát körülölelő sűrű köd. Sőt, hogy a helyzet még véletlenül se legyen unalmas, került a történetbe egy újabb csavar, mi szerint az országba érkezett vakcinák még csak nem is azonosak az Európai Gyógyszerellenőrzési Hivatalhoz eljuttatott példányokkal. Emellett pedig, hiába használnak közel 40 országban Szputnyik vakcinát, ezek közül egyikre sem lehet azt mondani, hogy olyan lenne, mint a másik. Furcsa egy világot élünk, ha már a vakcináknak is elég egy külföldi út a teljes személyiségváltáshoz.

Információk hiányában működhetne a „kivárós” megoldás, amihez talán elég lenne figyelemmel kísérni az, egyelőre csak magyarországi tendenciákat a Szputnyikkal oltott személyek esetében, sőt, ezt a megoldást még az is elősegítené, hogy a mai napon a szintén EU tagállam Németországról is kiderült, rendelni szeretne az oltóanyagból. Az óra azonban ketyeg, hiszen, meglepően szintén a csütörtöki napon (ami mindezzel igazán sűrűre sikeredett), Oroszország bejelentette, eleget ültünk már az oltóanyagon, elfogyott a türelem, mindet kérik vissza, ez pedig igencsak felborzolja az egyébként is borzas kedélyeket.

Azért az ex-kormányfő mégis bízik abban, hogy nem eszik olyan forrón azt a bizonyos kását, még akkor sem, ha oltóanyagból készült, és újdonsült pénzügyminiszteri szerepével együtt Moszkvába utazott. Ugyan az utazás célját nem hozták nyilvánosságra, sejthető, hogy a vakcina gyártójával kötött szerződés módosítását szeretné elérni, hiszen, míg, Matovič szavaival élve, odahaza „szörnyen veszélyes, Szputnyikra ugató pincsikutya” ütötte fel a fejét, akinek kilétére nem derült fény, addig ő mindent megtesz azért, hogy az oltásokat mégis csak alkalmazni lehessen. Egyelőre nem derült ki, mire jutott a pénzügyminiszterünk, azonban azt már tudjuk, a pénteki napja sűrű lesz, hiszen Moszkva után Budapest felé veszi az irányt tárgyalás céljával. Hogy ebből aztán mi lesz, az most valóban a „keleti kérdés”. Az azonban valószínűleg még magát Matovičot is meglepően érhette, hogy míg voltak, akik nem támogatták moszkvai útját, addig a néhány hete még esküdt ellensége, Richard Sulík egyenesen támogatta az utazást, mellette pedig kiderült, pártja nem ellenzi a Sputnyikkal való oltást, feltéve, ha abba az új egészségügyi miniszter Vladimir Lengvarský is beleegyezik. Lehet ez egy (régi)új barátság kezdete?

Orosz vakcina ügyben az országnak egy hónap alatt sikerült előre lépnie pontosan négy hetet, miközben az az érzés foghatja el az embereket, hogy talán kicsit még homályosabb lett minden az oltásokkal kapcsolatban, ahelyett, hogy a helyzet tisztázódott volna. Egy dolog azonban biztos, valamerre lépni kell, oltásokban ugyanis nem bővelkedünk, és ha az lesz a helyzet vége, hogy szerződésszegőként valóban vissza kell adni mind a kétszázezer raktáron lévő Szputnyik V-t, akkor leshetjük majd, hogy mikor lesz lehetőségünk újra hozzájutni a gyártó vakcináihoz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 11. 14:22, szerda | Kzélet

Kiadós csapadékmennyiség várható az ország több részén

Csütörtökön másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben egész Pozsony megyére, Nagyszombat és a Trencsén megye legtöbb járására, valamint Zsolna és Nyitra megye egyes járásaira is.

2024. Augusztus 27. 17:59, kedd | Kzélet

Taraba újabb tárgyalásokat folytatott Lantossal Bősről

A mai tárgyalások dinamikája és terjedelme csak megerősíti, hogy mindkét fél meg akar állapodni - magyarázta Taraba.

2024. Augusztus 26. 11:20, hétfő | Kzélet

A szakértők szerint az aszály jelenti majd a legnagyobb problémát a mezőgazdaság számára

A tudósok azt jósolják, hogy a vízhiány problémája súlyosbodni fog Szlovákiában.

2024. Augusztus 13. 10:06, kedd | Kzélet

HŐSÉGRIADÓ: 35 Celsius-fok várható az ország egyes területein

A figyelmeztetések ideiglenesen 13 órától 19 óráig vannak érvényben.