2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2021. Július 14. 23:40, szerda | Életmód
Forrás: BG / Nyitókép: Tolvaj Norbert

Szerinted a párok hány százaléka kezdte barátként?

Szerinted a párok hány százaléka kezdte barátként?

Egy kanadai tanulmány szerint nem is kevés. Állítólag a szerelmespárok kétharmada először baráti kapcsolatot ápolt, ebből alakult ki később a „valami több”.

A felmérés arra is választ ad, hogy átlagosan hány hónapnyi barátság telik el, mielőtt valakik komolyabb érzelmeket kezdenek el táplálni egymás iránt. A válasz 22. Legalábbis a kanadai tudósok szerint. A hollywoodi filmek általában két idegen azonnali szerelembe eséséről mesélnek és az eddigi kutatások is ezt a jelenséget vizsgálták inkább. A barátságokból kialakult szerelmek kérdése így a háttérbe szorult. Egészen mostanáig.

Danu Anthony Stinson és csapata egy 1900 egyetemistából és fiatal felnőttből álló mintát használt kutatásukhoz, akiket arról kérdeztek, álltak-e baráti kapcsolatban jelenlegi partnerükkel a párkapcsolatot megelőzően.

A legtöbben – a megkérdezettek 68 százaléka – barátként kezdték a kapcsolatot, ennél az összegzésnél a kutatók nem vették figyelembe az olyan tényezőket, mint a nem, a kor, a képzettségi szint és az etnikai csoport. A huszonévesek körében és az LMBTQ közösséghez tartozó embereknél a barátsággal kezdődő kapcsolatok aránya viszont már jóval magasabb, 85 százalék.

„Azt a kérdést, hogyan változik egy plátói baráti kapcsolat romantikussá, és mi is különbözteti meg a barátokat és a szerelmeseket, még mindig nehéz megválaszolni,” mondta Stinson. A résztvevők egy része a szakértő szerint a kézen fogva sétálást, a családtagoknak bemutatást, a közös utazást, a tábortűz melletti összebújást, sőt, akár a szexet is a baráti kategóriába sorolták. Mások ezeket kizárólag a szerelmesek viselkedésének tartják.

A felmérés során nagyjából 300 egyetemistától a barátság hosszára is rákérdeztek. A romantikát megelőző baráti időszak átlagosan 22 hónapot vett igénybe az alanyoknál, és a megkérdezettek 50% vallotta azt, hogy ez a módszer a lehető legjobb útja egy működő párkapcsolat elindításának.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 21. 10:16, szerda | Életmód

A borsó elősegíti a haj növekedését és feszesíti a bőrt

A borsóban található gyulladáscsökkentő és antioxidáns anyagok az érrendszer rugalmasságát és vitalitását is biztosítják.

2024. Július 08. 11:01, hétfő | Életmód

A repülés növeli a trombózis kockázatát

A nyár beköszöntével a szakértők a trombózisos esetek megnövekedett számát észlelték, nemcsak a fokozott folyadékbevitel szükségessége, hanem az utazás miatt is.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.