2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2021. November 10. 19:21, szerda | Kzélet
Forrás: TASR

Szigorítások: mostantól a munkáltató is kérheti az oltási igazolványt vagy a negatív tesztet

Szigorítások: mostantól a munkáltató is kérheti az oltási igazolványt vagy a negatív tesztet

Szerdán jóváhagyta a kormány a koalíciós tanács javaslatát, amelynek értelmében mostantól a munkáltatónak lehetősége lesz kikérni az alkalmazottaktól az oltási igazolványt vagy a negatív tesztet.

A döntést még a parlamentnek is jóvá kell hagynia, de a kormány javaslata értelmében erre záros határidőn belül sor kerülhet a rövidített eljárás miatt. Az új törvény alapján, ha valaki mostantól elutasítja a tesztelést és az oltást is, úgy munkáltatója fizetetlen szabadságra küldheti. Ez persze a munkáltatón múlik, hiszen ő ilyen esetben megegyezhet a szabadságra küldött alkalmazott bérkompenzációjáról.
„Nem csak a munkáltatók, de a vendéglátóhelyek tulajdonosai és a tömegrendezvények szervezői is törvény által meghatározott joggal kérhetnék vendégeiktől a COVID-passokat. Sőt, amennyiben az illető nem tud vagy nem hajlandó felmutatni a negatív tesztet, esetleg OTP-igazolványt, a szervezőknek jogában áll majd kivezettetnie a renitenst,” idézte a kormányfőt a ma7.sk.

A kormány azonban nem tárgyalta végül a lokális veszélyhelyzetekről szóló ötletet, bár Heger azt ígérte, erről is születik majd döntés. Hogy mikor, az kérdéses. A fent említett szigorítást egyelőre csak a fekete besorolású járásokban alkalmaznák, és csak akkor, ha az ottani illetékes közegészségügyi hivatal engedélyezné azt. Milan Krajniak szerint a törvény csak abban az esetben applikálható, amennyiben a tesztekért nem az alkalmazottnak kell majd fizetnie. Arról azonban rejtélyes módon nem esett szó, hogy mégis kit terhel majd a tesztelés költsége.

A kormány elfogadta a Covid-passok hamisítását szigorító rendelkezést is, amely alapján 1000, de veszélyhelyzet esetén akár 1500 euróra is büntethetik azt, akinél ilyen hamisítványt találnak. A Sme Rodina egyetlen szigorítást sem támogatott.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 11. 14:22, szerda | Kzélet

Kiadós csapadékmennyiség várható az ország több részén

Csütörtökön másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben egész Pozsony megyére, Nagyszombat és a Trencsén megye legtöbb járására, valamint Zsolna és Nyitra megye egyes járásaira is.

2024. Augusztus 27. 17:59, kedd | Kzélet

Taraba újabb tárgyalásokat folytatott Lantossal Bősről

A mai tárgyalások dinamikája és terjedelme csak megerősíti, hogy mindkét fél meg akar állapodni - magyarázta Taraba.

2024. Augusztus 26. 11:20, hétfő | Kzélet

A szakértők szerint az aszály jelenti majd a legnagyobb problémát a mezőgazdaság számára

A tudósok azt jósolják, hogy a vízhiány problémája súlyosbodni fog Szlovákiában.

2024. Augusztus 13. 10:06, kedd | Kzélet

HŐSÉGRIADÓ: 35 Celsius-fok várható az ország egyes területein

A figyelmeztetések ideiglenesen 13 órától 19 óráig vannak érvényben.