2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2020. Június 30. 06:00, kedd | Helyi
Forrás: webnoviny.sk

Szlovákia a 9. legolcsóbb ország az EU-ban, az adóterhek viszont magasak

Szlovákia a 9. legolcsóbb ország az EU-ban, az adóterhek viszont magasak

Szlovákia a 9. legolcsóbb ország az Európai unióban, a tavalyihoz képest azonban egy hellyel lejjebb csúszott a tabellán. Élelmiszerért, ruhaneműért és cipőért fizetünk többet.

Az Eurostat adatai szerint idén az EU 27 tagállama közül Szlovákia a 9. legolcsóbb ország. Egy helyet azonban a tavalyi értékeléshez képest rontott. Lenka Buchláková, a Szlovák Takarékpénztár elemzője elmondta, hogy elsősorban az adóterhek sújtják az embereket, miközben az élelmiszer, ruha és cipő is drágult hazánkban.

„2000 óta a legjobban a ruha és cipő esetében ugrottak meg legjobban az árak” -magyarázza az elemző.” A ruha és cipő szegmensben Szlovákia csak a 16. legolcsóbb ország az EU-ban, ami szintén azt igazolja, jelentősen megugrott a ruha és cipő ára hazánkban.

A rekreáció és kultúra területén is emelkedtek az árak az elmúlt 17 évben. „Szlovákiában nagyobbak az adóterhek, mint a többi országban, ahol éppen ezeknél a termékeknél csökkentették az áfát. A rekreációs szférában a 9. legolcsóbb ország vagyunk, ami valószínűleg a csökkentett (10%-os) áfának is köszönhető, amelyet bizonyos szolgáltatásokra vezettek be tavaly” – tette hozzá Buchláková.

Jelentősen drágult az élelmiszer, nem segít az egyes termékekre bevezetett alacsonyabb áfa sem. Rámutatott a magasabb éjjeli, hétvégi, illetve ünnepnapi járulékra, amely legfoképpen a pékeket érinti. Ezért tapasztalhatunk emelkedést az egyes pékáruk esetében” – jegyezte meg a szakértő. A koronavírus és a korlátozz mozgás hatással volt az élelmiszer behozatalra is, amelynek következtében szintén drágult néhány termék.

Címkék: eurostat, gazdaság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 10:59, hétfő | Helyi

Rekordmagasságot ért el a Duna szintje Bécsben

A hidrológusok és a vízgazdaság dolgozói folyamatosan korrigálják a dunai árhullámot, köszönhetően a gátak időben történő felszabadításának, ami 2002-ben nem történt meg, és hatalmas kritikát váltott ki.

2024. Július 10. 12:00, szerda | Helyi

Napszúrásveszély! Másodfokú hőségriasztás van érvényben

Másodfokú hőségriasztás van érvényben ma, július 10-én Szlovákia déli járásaiban, a nappali csúcshőmérséklet meghaladhatja a 37 °C-t.

2024. Szeptember 16. 11:21, hétfő | Sport

F1: Oscar Piastri diadalmaskodott az Azeri Nagydíjon

Perez és Sainz összeütköztek az utolsó előtti körben, így Fernando Alonso végzett a hatodik helyen az Aston Martinnal, ami a legjobb eredménye a csapatnak a júniusi Kanadai Nagydíj óta.

2024. Szeptember 11. 14:40, szerda | Rendőrségi

Šutaj Eštok: Az iskolákat mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer fogja lefedni

A cél a különböző biztonsági fenyegetések terjedésének megakadályozása.